Hlavní obsah

Kdy mají rodiče před dětmi skrývat svou nahotu

Novinky, Karolina Zarzycká

S narozením potomků do rodiny se dospělí často zaobírají otázkou, zda mohou chodit před dětmi nazí. Puritáni nahotu před dětmi šmahem zavrhují, naturisté ji vítají. Ve kterém věku se naopak začínají stydět děti před svými rodiči?

Článek

Malé děti, rozumějme kojenci až batolata, nahotu rodičů, pokud ji před potomky neskrývají, ani nevnímají. Novorozenci a několikaměsíční děti jsou zcela pohlceny důležitějšími starostmi, než je nějaké oblečení či naopak "svlečení" rodičů. Máma s tátou se směle mohou pohybovat po bytě, jak je Pánbůh stvořil, pokud je jim to příjemné.

Společným koupáním se upevňují citové vazby

A jestli chtějí Adamovo roucho oblékat i později, rozhodně je dobře, že na to děcko či děti budou zvykat. Pediatři naopak doporučují společné koupání od útlého věku dítěte, neboli od té doby, kdy miminko samo udrží hlavičku. To jest zhruba od čtyř měsíců. Vzniká tak úzká citová vazba rodič-dítě.

Speciálně doporučují koupání tatínků s potomky, neboť je důležité, aby mezi nimi vznikl podobný tělesný kontakt, jako s nimi má maminka. Ta kontakt ovšem navázala naprosto přirozeně: miminko odnosila v bříšku, dále jej porodila a potom většinou ještě kojila.

Foto: Profimedia.cz

Nazí rodiče

S dítětem rovněž od narození tráví více času, logicky je častěji přebaluje, chová, uspává, konejší v náručí. Otec, jenž se většinou vrací z práce až večer, si potomka chce užít a lékaři doporučují: Tatínkové, neochuďte se o jedinečné společné chvilky s malým miminem, jaké si můžete dopřát společným koupáním. Samozřejmě za dodržení bezpečnosti.

Čtyři roky: čas na zvídavé dotazy  

Zhruba do dvou let věku nebudou muset rodiče odpovídat na zvídavé otázky typu: proč holčičky mají toto a chlapečci ne? Odpovědi nechť si přichystají na období věku kolem čtyř let, záleží už na nich samotných, jak se vypořádají s odpověďmi. Všeobecně se ale soudí, že není třeba dětem lhát ve smyslu děti nosí čáp, odpovědi je ale třeba formulovat přiměřeně věku dítěte.

Asi do šesti až osmi let věku potomka, pokud je to rodičům příjemné, mohou nerušeně přebíhat mezi koupelnou a šatníkem, když už potřebují. Musejí počítat se zvídavými pohledy. Záleží na každém jedinci, nakolik jsou mu takové pohledy příjemné.

Jak říká dvaatřicetiletá Klára, matka dvou malých dětí: "Rodiče a prarodiče mě vychovávali mnohem puritánštěji, opalování například na nudistických plážích nebylo takovou samozřejmostí, jako je dnes. Určitě před námi nepobíhali nazí celý víkend, kdy jsme byli spolu. Nijak mi to nevadilo. Sama ovšem razím teorii, že dokud to bude dětem příjemné, nebudeme se nějak zvlášť omezovat. Manžel ale říká, že až bude naše holka větší, že se před ní producírovat nebude, aby nepřišel do řečí."

Puberta: období studu 

Další kapitolou je období dospívání, kdy se naopak začnou stydět děti před rodiči, před spolužáky, někdy dokonce samy před sebou. V tomto věku rozhodně není třeba tlačit na pilu a nechat skoro dospělého potomka, ať si zvolí vlastní cestu. Rozhodně není třeba jej do něčeho nutit, něco mu zakazovat nebo přikazovat.

Pokud bude mít nějaké pochybnosti a dokáže se vám svěřit, trpělivě jej vyslechněte, poraďte a opět: rozhodně do ničeho nenuťte.

Foto: Profimedia.cz

Nazí rodiče

Jestli bude dítěti kdykoliv nepříjemná nahota jeho rodičů a sdělí jim to, měli by jeho přání respektovat, případně si s ním promluvit a najít kompromisní řešení.

Anketa

Jaký máte názor na nahotu rodičů a dětí?
1. Ať si všichni chodí nazí, když jim to nevadí
85,1 %
2. Rozhodně odsuzuji nahé rodiče, děti ne
6,1 %
3. Vadí mi nazí rodiče i děti
2,8 %
4. Děti mají být vždy oblečené
0,7 %
5. Ostatní se mohou svlékat, já se ale stydím
5,3 %
Celkem hlasovalo 13377 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám