Hlavní obsah

Látka obsažená v mateřském mléce zabíjí rakovinné buňky, tvrdí vědci

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Četné výhody kojení nám lékaři zdůrazňují již řadu let. Nejen že sbližuje matku s dítětem, je zároveň i lékem pro oba. Matce pomáhá v zotavování se po porodu, dítě chrání například před infekcemi. Vědci nyní přišli s dalším objevem na podporu kojení. Mateřské mléko je zdrojem lidského alfa-laktalbuminu, který prý dokáže zabíjet rakovinné buňky.

Foto: Profimedia.cz

Látka nalezená v mateřském mléce, která je tvořena proteiny a mastnými kyselinami, prý dokáže zabíjet rakovinné buňky.

Článek

Látka nazvaná HAMLET - zkratka z anglického Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour cells - byla objevena zcela náhodně při zjišťování antibakteriálních vlastností mateřského mléka.

Při laboratorních testech bylo zjištěno, že Hamlet zabíjí až 40 druhů rakovinných buněk, přičemž zdravým buňkám nijak neškodí, uvedl server Daily Mail.

Členové švédského výzkumného týmu poté extrahovali látku z mateřského mléka, aby ji mohli vyzkoušet na lidech. Tu pak pomocí injekce vpravili přímo do nádoru.

U pacientů s rakovinou močového měchýře, kteří byli léčeni touto látkou, byly mrtvé rakovinné buňky po každé léčbě vylučovány v moči.

Nový budoucí lék?

Odborný asistent Roger Karlsson z oboru chemie na univerzitě v Göteborgu pevně doufá, že by z Hamleta mohl být v budoucnu vyvinut účinný lék na rakovinu.

"Ačkoli byla tato substance v mateřském mléce objevena již před několika lety, až nyní se mohlo přistoupit k testování u lidí," uvedl Roger Karlsson.

Práce profesora Karlssona je založena na kombinaci látek z mateřského mléka s mastnými kyselinami tak, aby byly vytvořeny podmínky, které simulují kyselé prostředí v dětském žaludku - což má následný efekt v podobě zabíjení rakovinných buněk.

Zatím nebylo jednoznačně prokázáno, zda se Hamlet v mateřském mléce vytváří spontánně.

"Laboratorní testy již prokázaly, že Hamlet zabíjí 40 různých druhů rakoviny. Nejdůležitější však je, že usmrcuje pouze rakovinné buňky a zdravým buňkám nijak neškodí. Vědci se nyní snaží zjistit i jeho možný vliv na rakovinu kůže, nádory sliznic či nádory na mozku," dodal Karlsson.

Výsledky studie byly zveřejněny ve vědeckém časopise PLoS One.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám