Hlavní obsah

Chemikálie v potravinách mohou způsobovat předčasnou pubertu u dívek

Novinky, Bohumila Kunertová

Chemické látky obsažené v potravinových konzervách, laku na nehty či šamponech mohou být podle zjištění vědců důvodem dřívějšího nástupu puberty u dívek. Kromě toho jsou prý dívky vlivem těchto chemikálií vystaveny většímu riziku rakoviny či cukrovky.

Foto: Profimedia.cz

Chemikálie obsažené v potravinách a kosmetických prostředcích mohou mít zásadní vliv na dřívější nástup puberty u dívek.

Článek

Vědci zkoumali fenoly, ftaláty a fytoestrogeny používané v baleních výrobků, stejně tak i parfémy, pleťové vody a šampóny, a došli k závěru, že tyto látky jsou škodlivé tím, že v těle nebezpečně manipulují s hormony.

V laku na nehty zvyšují tyto látky trvanlivost, v parfémech, toaletních vodách nebo šampónech zase zvyšují vůni. Některé látky jsou také používány ke zvýšení flexibility plastů, jako potahové látky se využívají u léků a vitamínových doplňků.

V Evropě jsou ftaláty v kosmetických prostředcích zakázány, ve Spojených státech jsou povoleny, uvádí The Daily Telegraph.

Ze studie účinků těchto tří nebezpečných látek, které byly testovány na 1151 dospívajících dívkách, vyplynulo, že způsobují především v období puberty řadu problémů.

Brzká puberta můře znamenat komplikace

Onkoložka Mary Wolffová z lékařské fakulty v Mount Sinai v New Yorku uvedla: "Výzkum ukázal, že brzký pubertální vývoj u dívek může mít negativní sociální i zdravotní důsledky, včetně rakoviny či cukrovky v pozdějším věku."

"Náš výzkum poukazuje na spojení mezi chemickými látkami, kterým jsou dívky denně vystaveny. I když bude potřeba ještě další výzkum, tato data jsou i tak velmi důležitá pro vyhodnocení dopadu vnějších vlivů na zdraví dívek."

Se studií se začalo u dívek mezi šesti až osmi lety, a ve věku sedmi až devíti let jim byly analyzovány vzorky moči na přítomnost fenolů, ftalátů a fytoestrogenů.

Studie, uveřejněná v měsíčníku Environmental Health Perspectives, prokázala ve vzorcích všechny tři druhy chemikálií, jejichž dlouhodobý vliv je spojován s počátkem vývoje prsů. Nejsilnější vazby byly zjištěny u ftalátů a fytoestrogenů, které se také ve vzorcích vyskytovaly nejčastěji.

Strašák jménem rakovina

Zatímco ftaláty nalezené v toaletních vodách či mycích prostředcích mohou způsobovat dřívější růst prsou a ochlupení, fenol, dva fytoestrogeny a ftaláty nalezené ve stavebních produktech nebo plastových trubkách naopak mohou být spojovány s oddálením puberty.

Doktorka Wolffová dále řekla: "Jsme přesvědčeni, že v určité fázi vývoje je prsní žláza velmi zranitelná, její vystavení uvedeným chemikáliím může mít vliv na výskyt rakoviny prsu v dospělosti. To samé platí i pro dietní stravování. Nicméně je třeba ještě prokázat, jak velký vliv to je."

V souvislosti s předchozími studiemi vědci také zjistili, že BMI (body mass index) hraje určitou roli v nástupu puberty. Téměř u třetiny dívek byla zjištěna nadváha, což je také jedním z indikátorů předčasného vývoje prsů. Vědci i nadále zjišťují možné spojení diety v pubertálním období dívek s případným rizikem výskytu rakoviny prsu.

"Vystavení dívek chemikáliím je velmi časté. I přesto, že se vztah mezi chemickými látkami a pubertálním vývojem zdá v rozsahu malý, dopad na celkovou populaci je významný," dodává doktorka Wolffová.

Reklama

Související články

Obezita opožďuje nástup puberty u chlapců

Obézních dětí stále přibývá a podle amerických zdravotníků se díky tomu opožďuje puberta. Chlapci s nadváhou před pubertou začínají pohlavně dozrávat později...

Výběr článků

Načítám