Hlavní obsah

Nový gel by mohl léčit rozštěp patra u dětí

Novinky, Bohumila Kunertová

Rozštěp patra či rtu patří celosvětově mezi velmi časté vrozené vady, bohužel i navzdory pokročilé medicíně jich nijak neubývá. Vědci z Oxfordu však nyní přišli s řešením, které by mohlo znamenat průlom v léčbě a naději pro tisíce dětí po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Rozštěp rtu u dětí

Článek

Vrozené vady spojené s rozštěpem obličeje, mezi než patří rozštěp patra, čelisti nebo rtu, se v lidské populaci vyskytují odpradávna, bohužel ani současná moderní medicína zabývající se prevencí této vady zatím nedokázala výrazně snížit počet případů.

Ačkoli lze tyto vady z velké části opravit při chirurgickém zákroku, do budoucna i nadále hrozí riziko zhoršení řeči či problémy se vzhledem v nadcházejících letech.

Vědci z Oxfordu nyní přišli s řešením v podobě gelu, který by mohl znamenat průlom v léčbě.

Vědec David Bucknall uvedl, že využití tohoto gelu by mohlo být podstatně lepší, než co lékaři dokáží v současnosti. Tento nový gel je velmi podobný tomu, který se používá u měkkých kontaktních čoček. Pomalu absorbuje vodu a dokáže se zvětšit až desetkrát oproti původní velikosti.

Vědci plánují vložit malý gelový disk pod kůži do blízkosti rozštěpu. Jakmile bude na místě, začne se rozšiřovat tím, že absorbuje vodu obsaženou v těle a nová kůže poroste přes něj. Gel se odstraní zhruba o šest až osm týdnů později a nová kůže poslouží k sešití rozštěpu.

Vědci doufají, že by tento nový postup mohl být rozšířen do roku 2013.

U většiny rozštěpů se nezjistí přesná příčina

Rozštěpová vada je stav, kdy nedojde ke spojení dvou či více tkání a v místě postižení tak vznikne mezera (např. u rozštěpu patra se jedná o mezeru mezi pusou a nosem). Tyto vady mohou postihovat různé části těla jako je páteř, obličej, břišní stěna aj.

Na jejich vzniku se asi z dvaceti procent podílí genetika, deset procent tvoří vlivy zevního prostředí (rentgenové záření, onemocnění matky, nevhodně užité léky aj.), u zbývajících 70 procent se většinou nikdy nezjistí přesná příčina.

Nejkritičtějším obdobím pro vznik rozštěpu je 25. - 60. den těhotenství. Jednou z možností, jak rozštěpům předcházet, je zvýšená konzumace kyseliny listové v těhotenství, při plánování otěhotnění se doporučuje zvýšit přísun ještě před otěhotněním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám