Hlavní obsah

Na novorozenecké koliky nejlépe zabírají probiotika

Z 210 na 20 minut denně se podle studií zkrátil pláč kojenců poté, co měsíc dostávali probiotické kapky. Probiotika obsahují bakterie prospívající zdraví, zabírají na novorozenecké koliky, zmírňují případnou alergii na mléčný cukr, posilují imunitu a snižují cholesterol v krvi. Kojenec má z probiotik užitek, i když je užívá kojící matka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Přirozenou formu probiotik děti získávají z mateřského mléka.

Článek

"Kojené dítě dostává probiotika přirozenou cestou v mateřském mléce. Obsahují je už i některé druhy umělé výživy," vysvětluje lékařka Ludmila Jeřábková.

Takzvané přátelské bakterie osidlují trávicí trakt a pomáhají udržet rovnováhu střevní mikroflóry. A to například i v situaci, kdy dítě přestává být plně kojeno a začíná jíst příkrmy. Někdy tato změna může vyvolat zažívací potíže.

Dítě je získává již při porodu

Probiotické bakterie se dostávají do trávicího traktu dítěte už při porodu, proto je podle Jeřábkové výhodnější, když ženy rodí klasickou cestou. Při porodu císařským řezem je dítě o tento vklad ochuzeno.

Další dávky příznivých bakterií přijímá dítě od matky při kojení. "Má pak správné složení mikroflóry, což má význam pro jeho další život," dodala.

Probiotické kapky mohou dostávat už jednoměsíční kojenci, i urputná dětská kolika podle lékařky pak zhruba do čtyř dnů ustoupí. Koliky spojené s větry trápí děti zhruba do pěti měsíců věku, než začnou lézt a střevní plyny odcházejí přirozenou cestou samy.

Když selže vše ostatní

Obohacení stravy o probiotika doporučila lékařka matkám ve chvíli, kdy selžou všechna známá opatření, jako:

  • kojit
  • krmit na dvakrát, aby strava zvolna procházela trávicím traktem,
  • nechat dítě po krmení řádně odříhnout, aby mu spolykaný vzduch nenapínal střeva,
  • masírovat bříško,
  • dát mu na bříško teplý polštářek,
  • napít fenyklového čaje
  • zavést rourku do konečníku, aby plyny odcházely.

Pak je podle lékařky odůvodněné použít probiotické kapky. Maminky by je měly kupovat výhradně v kamenných lékárnách, tak aby měly jistotu, že nejsou nejen prošlé, ale i byly uchovány přesně podle doporučení výrobců. Probiotika špatnou úschovou totiž mohou velmi rychle ztratit svou účinnost.

"Rodiče by si ale měli také uvědomit, že trávení úzce souvisí s pohodou dítěte. Pokud je v rodině křik a napětí a dítě se stresuje, tak na jeho trávicí potíže žádné kapky nezaberou," shrnula lékařka.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňujte rýmu u novorozenců a kojenců

Akutní rýma u novorozenců a kojenců nelze bagatelizovat. Jedná se často o infekci horních cest dýchacích, kdy nejde jen o ucpaný nos, ale o celkové onemocnění,...

Výběr článků

Načítám