Hlavní obsah

Žloutenka v těhotenství může ohrožovat matku i plod

Novinky, das

Onemocnění infekční žloutenkou může být velmi nebezpečné i pro těhotnou ženu, a proto je i u ní tolik důležitá prevence. Bohužel někdy právě až v těhotenství vyjde na povrch jedna z forem chronického onemocnění, o kterém doposud žena neměla ani tušení. Těhotenství se pak stává vysoce rizikové a matka musí být pod pravidelným dohledem lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Hepatitidou typu C se dítě se v těhotenství nakazí až pět dětí ze sta.

Článek

Samozřejmě i toto virové onemocnění může ohrožovat nejen matku, ale i plod, a proto je tak důležité mu předcházet.

Naštěstí se u většiny případů žloutenky v těhotenství jedná o tzv. formu nemoci špinavých rukou a tedy hepatitidy typu A (VHA) a E, která obvykle příliš neohrožuje ani matku, ani dítě, nicméně léčba a důsledné sledování stavu jsou nutné.

Prevence tedy především spočívá v pravidelném mytí rukou po použití toalety a před jídlem a potom také v omývání ovoce a vůbec v kvalitním zpracování potravin. Velmi nebezpečné bývají i například kostky ledu z neznámých zdrojů.

Pozor i na velmi malé oděrky

Virová hepatitida typu B (VHB) pak ohrožuje dítě především v průběhu porodu, kdy dochází k jeho nákaze nejčastěji. Pravděpodobnost, že se VHB stane chronickou, je až devadesátiprocentní.

Jelikož v tomto případě se jedná o nákazu spojenou s krevním přenosem, pak prevence spočívá ve vyvarování se kontaktu s krví a používání vždy sterilních  jehel a dalších zdravotnických nástrojů. Ženy by měly být velmi opatrné i na velmi drobné oděrky. Nákaza se může dostat do těla ženy i přes ně.

Mezi velmi nebezpečné patří ale žloutenka typu C, která může vést až k rakovině jater. Dítě se sice nakazí  jen v jednom až pěti případech ze sta, ale jsou tato rizika velmi vysoká.

Toto onemocnění si ženy do těhotenství často už přinesly, velmi často se tedy svou diagnózu dovídají až s případným těhotenstvím.

Vzácné formy se u nás příliš nevyskytují

Doposud velmi vzácné jsou hepatitidy typu D a E. Především typ E je vysoce nebezpečný jak pro matku, tak dítě a to především pro velmi akutní průběh onemocnění, kdy hrozí rozsáhlé poškození až selhání jater. Naštěstí se v naší zemi toto onemocnění nevyskytuje a obvykle si ho žena přiváží odjinud.

Typ D se nikdy nevyskytuje samostatně, obvykle však doprovází hepatitidu typu B. Zhoršuje její průběh a zvyšuje riziko chronické hepatitidy.

" Jakákoli hepatitida v těhotenství, akutní nebo chronická, znamená nutnost bedlivého dohledu nad stavem těhotné i dítěte. Lékaři pravidelně kontrolují celkový stav (včetně barvy kůže, bělma, moči, případně stolice) a aktivitu onemocnění pomocí odběrů krve a případně dalších vyšetření. Léčba v těhotenství je možná a pro dítě je rozhodně bezpečnější než rizika z probíhající žloutenky," dodávají odborníci ze serveru virova-hepatitida.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Žloutenka může skončit až rakovinou jater

S přibývajícími případy hepatitidy typu B a C roste riziko karcinomu jater, kterým zatím trpěli spíše obyvatelé Asie. Jedná se o jeden z nejzákeřnějších druhů...

Výběr článků

Načítám