Hlavní obsah

Každá třetí dívka někdy hladověla kvůli postavě

Novinky, ČTK, Dana Sokolová
New York

Věčné diety a hladovění dospívajících vedou bohužel k jedinému a to k poruchám příjmu potravy. Přestože je povědomí o těchto chorobách vcelku vysoké, hlavně dívky stále podléhají tlakům módního světa.

Foto: Profimedia.cz

Dívky s mentální anorexií mají strach z toho, že shozená kila zase naberou.

Článek

Bohužel na postavu začínají hledět čím dál mladší dívky. Jestliže dříve módní svět pohlcoval především dospívající dívky, dnes se nevyhýbá ani školačkám prvního stupně základní školy.

Z velké části za to může i cílevědomost maminek, jež si chtějí skrz své dcery splnit své dávné sny a tak není výjimkou, že děti již od malinka slýchávají, aby nejedly, protože budou tlusté a ošklivé apod.

Kromě rodičů má velký podíl za problémy s příjmem potravy i módní průmysl a média, která utvářejí nesmyslné ideály krásy. Nejde jen o to, že jsou u módních návrhářů stále velmi populární vychrtlé modelky, ale i ten fakt, že žádná fotografie modelky není skutečný originál. Než vyjde fotka v časopise je často podrobena mnoha úpravám grafiků, kteří dokáží schovat každičkou vadu na kráse.

Vzhled hraje prim u většiny dospívajících na světě

O tom, jak moc módní průmysl ovlivňuje dospívající dívky vypovídají i závěry z rozsáhlého průzkumu amerického institutu Girl Scout Research Institute, který se zabývá zdravým vývojem dospívajících dívek.

Podle něho devět z deseti amerických dívek ve věku 13 až 17 let cítí tlak oděvního průmyslu a médií na to, aby byly vychrtlé. Tyto dívky říkají, že průmysl vytváří nedosažitelný ideál krásy.

Tři čtvrtiny z nich přitom tvrdí, že by si spíš koupily oblečení, které by předtím viděly na modelkách reálných proporcí než na vyzáblinách. Zároveň ale stejný počet respondentek uvedl, že je pro ně móda "opravdu důležitá".

Chorobná touha vyrovnat se

"Módní průmysl má nadále mocný vliv na dívky a způsob, jakým se dívají na své tělo. Teenagerky dostávají návody na to, jak mají vypadat, od modelek, které vidí v módních magazínech a v televizi. A to je něco, s čím se chtějí mermomocí vyrovnat, když se na sebe podívají do zrcadla," vysvětluje jedna z autorek průzkumu Kimberlee Salmondová.

Více než 80 procent dospívajících Američanek přitom rovněž tvrdí, že by se raději dívaly na přirozené fotografie, než na digitálně upravené. Velký vliv na to, jak dívky vnímají své tělo, mají kromě celebrit a modelek také jejich vrstevníci, přátelé a rodiče, ukázal průzkum.

Z průzkumu také vyplynulo, že každá třetí dívka někdy hladověla nebo odmítala jíst, aby zhubla. A téměř polovina z nich se přiznala, že zná některou vrstevnici, která se po jídle nutila do zvracení.

Problém nelze podceňovat

Anorexii i bulimii lékaři řadí mezi závažné psychiatrické onemocnění,a to především proto, že na toto onemocnění umírá 10-30 procent nemocných.

"Nemocní umírají na sekundární důsledky podvýživy. I bulimička,  která na první pohled nemusí být podvyživená, může zemřít  v důsledku rozvratu metabolismu. U mentální anorektičky je alespoň vidět, že je podvyživená, ale u bulimičky ani tohle vidět není. U bulimií přistupuje ještě časté zneužívání laxativ, diuretik, alkoholu, hormonů štítné žlázy, léků na vyvolání zvracení. U mentální anorexie toto nebývá, " vysvětluje specialistka v oblasti klinické výživy v psychiatrii ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice MUDr. Miroslava Navrátilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám