Hlavní obsah

Datum narození prý ovlivňuje sportovní talent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Vliv ročního období při narození na výběr povolání není možné podceňovat. Kdo se totiž narodí v září či říjnu na severní či v lednu a únoru na jižní polokouli, má větší předpoklady uspět ve sportu. Analýza dat narození profesionálních sportovců z Velké Británie a Austrálie odhalila, že nejvíce úspěšných fotbalistů a atletů se rodí právě v podzimních měsících.

Foto: Profimedia.cz

Měsíc, ve kterém jsme narozeni, prý ovlivňuje náš sportovní talent

Článek

„Děti, které se narodí větší a více vyrostou, mají jasnou výhodu při hraní fotbalu. Když se narodí v prvních měsících školní docházky, mají většinou výhodu až dvanácti měsíců před svými spolužáky,“ vysvětluje Adrian Barnett z Queensland University of Technology, v čem tkví prospěch podzimních dětí.

Podle Barnetta se 33 procent australských fotbalistů narodilo v lednu a 25 procent v prosinci. Méně než polovina pak připadá na ostatní měsíce. V Austrálii přitom začíná školní docházka právě v lednu. Studie z jiných koutů světa ale potvrzují to samé i v případě hokeje, volejbalu a basketbalu, nejčastěji uspějí v těchto sportech hráči narození na počátku školního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Za dětskou obezitu prý mohou i změny DNA

Nejen špatná životospráva může být příčinou silné obezity u nezletilých. Podle posledních průzkumů britských vědců je příčinou i absence určitých úseků DNA.

Výběr článků

Načítám