Hlavní obsah

Obezita opožďuje nástup puberty u chlapců

Ann Arbor

Obézních dětí stále přibývá a podle amerických zdravotníků se díky tomu opožďuje puberta. Chlapci s nadváhou před pubertou začínají pohlavně dozrávat později než jejich štíhlí vrstevníci.

Foto: Profimedia.cz

Obézní chlapci dospívají později

Článek

U dívek s nadváhou přitom dochází k opačnému účinku, puberta u nich nastupuje dříve než u těch štíhlých. Dívky ale přirozeně začínají pohlavně dozrávat dříve než chlapci i když mají normální váhu, časový úsek oddělující nástup puberty mezi dívkami a chlapci se tak obezitou ještě zvětšuje.

„Zjistili jsme, že zvýšené množství tělesného tuku souvisí s pozdějším nástupem puberty u chlapců, je to přesně opačný efekt, který jsem pozorovali u dívek. Pokud jsou totiž ony obézní, začíná u nich puberta dříve,“ uvedla endokrinoložka Joyce M. Leeová z University of Michigan.

Obezita je provázena zvýšenou produkcí ženských pohlavích hormonů estrogenů v lidském těle, to by vysvětlovalo fakt, proč obézní dívky začínají dospívat dříve a proč naopak u obézních chlapců dochází k nástupu puberty později. U chlapců totiž nastupuje puberta ve chvíli, kdy se zvýší hladina testosteronu v krvi. A pokud naopak dojde k nárůstu hladiny estrogenu, účinek testosteronu je oslaben a může dojít dokonce k vývoji ženských prsů – gynekomastii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám