Hlavní obsah

Zdravá strava prý snižuje šanci ženy na otěhotnění

Novinky, Barbora Vaníčková

Vědci opět prokázali, že se vše otáčí naruby, když publikovali studii, podle níž může zdravá strava snížit šanci ženy na otěhotnění. Veškeré pojídání celozrnných výrobků, těstovin a dalších potravin s vysokým obsahem vlákniny se ukazuje jako kontraproduktivní, podle výzkumu totiž může narušit hormonální rovnováhu ženy.

Foto: Profimedia.cz

Zní to neuvěřitelně, ale zdravá strava šanci na otěhotnění snižuje

Článek

Podle britského serveru Daily Mail prokázal výzkum vědců ze Spojených států, že strava s vysokým množstvím vlákniny snižuje u žen reprodukční schopnosti. Vědci zkoumali 250 žen v plodném věku po dobu dvou let a zjistili, že čím více potravin s vysokým množstvím vlákniny jedly, tím více se snížila hladina hormonů zásadních pro schopnost reprodukce.

Dochází k anovulaci

U žen se navíc objevila takzvaná „anovulace“ (nepřítomnost ovulace), tedy situace, kdy žena prochází menstruačním cyklem, ale její vaječníky selhávají při uvolnění vajíčka. Podle předchozích studií dochází k anovulaci při poklesu hladiny hormonů v důsledku extrémních výkonů, úzkosti nebo stresu.

Takové situace nastávaly například během války, kdy v důsledku nedostatku jídla a přehnaného psychického i fyzického vypětí docházelo u žen k této samovolné sterilizaci. Nová studie však poprvé dokazuje nebezpečí zdravé výživy při snaze o početí dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám