Hlavní obsah

Z atopického ekzému dítě nevyroste, tvrdí odborníci

Atopický ekzém trápí hlavně děti, přesto se může poprvé projevit až v dospělosti. U poloviny dětských pacientů odezní do puberty, zvýšená citlivost a suchost kůže však u nich přetrvá celý život.

Foto: Profimedia.cz

Atopický ekzém trápí v Česku více než 800 tisíc lidí.

Článek

"Z atopického ekzému dítě nevyroste, jak se mnohdy rodiče mylně domnívají. Vloha je podmíněna geneticky. Zvýšená péče o suchou kůži je nutná po celý život, i když je nemoc v klidové fázi," vysvětluje kožní lékařka Stanislava Polášková z Všeobecné fakultní nemocnice.

Zanícená kůže pacienta je poseta svědivými pupínky, někdy jen zarudne a zhrubne. Nejčastěji lze ekzém nalézt v kožních záhybech, na tvářích, hrudi, očních víčkách, ale také jako zánět rtů s prasklinami koutků. Podle Poláškové je to "chameleon mezi chorobami" a i lékaři ho mají problém odlišit od jiných chorob, zaměňuje se třeba se svrabem.

Kojení neovlivní genetiku

"Atopický ekzém může mít i kojené dítě, ačkoli se traduje opak. "Kojení neovlivní vrozené vlohy k alergii. To ale neznamená, že není pro dítě tou nejlepší výživou," upozorňuje Polášková.

Atopie, tedy vrozený sklon k alergické reakci, začíná typicky ve třech měsících věku postižením kůže. Časem se přidá sezónní rýma, kopřivka, astma či potravinová alergie, lékaři to nazývají "atopický pochod".

Nejčastější omyly spojené s atopií
- nikdy dítě nekoupejte v heřmánku - ten kůži jen dál vysušuje.
- vyvarujte se chlorovaných bazénů
- mokvavé plochy nikdy nezasypávejte, tak aby se kůže oddrolila. Naopak kůži neustále promazávejte.
- nepoužívejte žádné lihové obklady, které sice dočasně potlačí svědění, ale kůži dál vysouší a zhoršují ji.

Mazat a mazat

"Při mokvání ulevuje černý čaj nebo řepík. Na suchou kůži v době, kdy se nemoc zklidní, dělají dobře olejové koupele," radí lékařka.

Dříve se jako nejlepší promazávadlo doporučovalo vepřové sádlo a indulona. Obojí sice stav kůže zlepšuje, ale moderní léčebné masti jsou prý lepší, jelikož dodají kůži také chybějící látky.

Klasická léčba hormonálními mastmi -kortikosteroidy je sice nejúčinnější, ale měla by se používat jen krátkodobě. Nově jsou k dostání i masti, které usměrní špatnou imunitní reakci v kůži. Takzvané imunostimulátory hradí zdravotní pojišťovny v Česku zatím jen dospělým. Odborníci je přitom doporučují i k léčbě dětí. V lékárnách jsou k dostání tyto masti s nižší koncentrací léčebných látek, ale rodiče si je musí zaplatit sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám