Hlavní obsah

S dokrmováním miminek by se nemělo spěchat kvůli hrozbě obezity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Další dobrý důvod, proč dítě kojit co nejdéle, našli dánští vědci. Čím později začne potomek přijímat pevnou stravu, tím spíše se v dospělosti vyhne obezitě.

Článek

 Dosavadní výzkumy zastávaly teorii, že kojení je ochranou proti tloušťce, jejich výsledky ale zatím nebyly dostatečně průkazné.

Světová zdravotnická organizace a Americká pediatrická akademie doporučují plně kojit alespoň půl roku a do té doby nepřilepšovat miminku ničím jiným. Mnoho rodičů ale začíná s přikrmováním dřív.

"Čím později začne dítě dostávat doplňkovou stravu, tím nižší je riziko, že v dospělosti bude trpět nadváhou," vysvětluje Dr. Kim Fleisher Michaelsonová z Kodaňské univerzity.

Michaelsonová se svým týmem zkoumala zdravotní údaje 5 068 mužů a žen narozených v Kodani v letech 1959 až 1961. V té době se rodičům doporučovalo, aby děti dokrmovali od čtyř měsíců, mnozí to ale dělali ještě dřív.

Vyšlo však najevo, že v jednom roce měly déle kojené děti nižší BMI (index tělesné hmotnosti) - což je standardní ukazatel případné obezity.

Experti zjistili, že věk, ve kterém začnou rodiče dávat svým potomkům různé druhy potravin, má vliv na BMI i v dospělosti.

"Ve 42 dvou letech se nebezpečí obezity snižuje o pět až deset procent s každým měsícem, o který se prodloužilo kojení," vysvětluje Michaelsonová a dodává: "Myslím, že nejlepší je nezačínat s dokrmováním před půlrokem věku. Může se stát, že miminko potřebuje doplňkovou stravu dřív, nikdy by k tomu ale nemělo dojít před čtvrtým měsícem."

Reklama

Související témata:

Související články

Školáky děsí nová podoba šikany: stalking

Šikana a násilí ve školách dostávají novou podobu. Rány pěstí, zničené šaty, posměšky, nadávky, které viděli spolužáci a okolí a které se proto daly také snáze...

Výběr článků

Načítám