Hlavní obsah

Porod císařským řezem je až třikrát rizikovější než přirozený

Novinky, Karolina Zarzycká

Mezi budoucími maminkami přibývá těch, které chtějí dobrovolně podstoupit porod císařským řezem. Ať už ze strachu z bolesti při přirozeném porodu, či jiných důvodů. Lékaři tyto přecitlivělé rodičky varují: Riziko vzniku závažných zdravotních komplikací se po porodu císařským řezem až ztrojnásobuje.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí maminky by měly rodit pokud možno přirozeně, císařský řez se doporučuje u komplikovaných a vícečetných těhotenství.

Článek

Podle studie bylo vědecky prokázáno, že ženy, které podstoupily na vlastní žádost porod císařským řezem, aniž je k tomu vedly vážné zdravotní důvody, které by ohrozily život plodu či nastávající maminky, měly v budoucnosti třikrát více vážných zdravotních problémů. Informoval o tom britský server Daily Mail.

Je důležité každou budoucí maminku informovat o kladech přirozeného porodu a komplikacích dobrovolného přistoupení k císařskému řezu,
Dr. Yap-Seng Chong ze státní univerzity v Singapuru

Světová zdravotnická organizace uveřejnila studii, v níž budoucí maminky varuje před dobrovolným podstoupením operativního porodu. Při operaci může totiž snadno a častěji dojít k závažnému krvácení, po operaci jsou ženy velmi často umísťovány na jednotky intenzivní péče.

Autoři výzkumu rovněž uvedli, že ženy by měly o možných komplikacích hovořit se svými gynekology a porodníky. Operativní porod je rizikovější než porod přirozený.

Císařský řez

probíhá vždy v anestezii. Břišní stěna matky se dnes otevírá v naprosté většině případů z dolního příčného řezu, takže jizva po císařském řezu je kosmeticky na výhodném místě, v létě nebývá vidět ani v dvoudílných plavkách.

V břiše musí mít lékař prostor, aby se neporanily okolní orgány dělohy a velké břišní cévy. Je třeba odsunout střeva a zejména sesunout močový měchýř. Teprve pak operatér proniká do dutiny dělohy.

Po porodu miminka se musí pro riziko krvácení okamžitě rukou odloučit placenta a zkontrolovat děložní dutina. Pak se zpět po jednotlivých vrstvách břicho matky uzavírá.

(www.porodnice.cz)

V Česku je císařský řez nejčastějším operačním porodem. Podle serveru porodnice.cz činí jeho frekvence u nás asi 15 % všech porodů. Císařský řez je pro matku šestkrát rizikovější něž samovolný porod. Proto se v ČR neprovádí "na přání maminky". 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám