Hlavní obsah

Strava dětí obsahuje velmi málo jódu a vitamínu D

Právo, Petr Veselý

Jídelníček českých školáků a předškoláků obsahuje málo vitamínu D i jódu. A naopak je v něm příliš mnoho sodíku, který snadno vyvolá vysoký krevní tlak. To je závěr studie předních českých pediatrů.

Článek

Studie zkoumala, jaké množství tuků, cukrů, bílkovin, ale i vitamínů nebo dalších živin obsahoval jídelníček 1705 školáků a 1087 předškoláků. Řídili ji MUDr. Petr Tláskal, CSc., primář Dětské polikliniky FN v Praze-Motole, a profesorka MUDr. Hana Hrstková, přednostka 1. dětské interní kliniky FN v Brně.

"Nedostatek vitamínu D komplikuje utváření kostí u dětí. V pokročilém věku jim pak hrozí rychlejší vznik osteoporózy: odvápnění kostí, které se navíc stávají křehčími,"potvrzují autoři studie.

Vitamín vzniká díky kůži, na kterou dopadá sluneční záření. Ale také je v tučných mořských rybách, vajíčkách, mléku a mléčných výrobcích.

Lidé nejedí příliš ryb

Jód je důležitý pro raný vývoj orgánů, zejména mozku, tedy pro děti a těhotné ženy. V minulosti byl častou příčinou vzniku mentální retardace dětí. Je nezbytný pro činnost štítné žlázy. Ta řídí látkovou výměnu tělesných buněk. Nedostatek jódu se projevuje únavou, suchou kůží, vzestupem krevních tuků, chraplavým hlasem, případně snížením některých duševních schopností.

V ČR se obohacuje jódem kuchyňská sůl. Přirozeným zdrojem jódu jsou pak mořské ryby a dary moře, ale také zelenina a obilí vypěstované v půdě, ve které je jódu dostatek.

Se solí opatrně

Člověk, který moc solí nebo jí hodně slaných potravin, riskuje předčasný vznik vysokého krevního tlaku a zároveň aterosklerózy. Jsou příčinou většiny infarktů nebo mrtvic.

Nejzáludnější je sůl skrytá. Hodně jí obsahují uzeniny, pytlíkové polévky, chipsy, sýry, sterilovaná zelenina, kyselé zelí i okurky a konzervované potraviny.

Za výhodný zdroj vitamínu D, vápníku a částečně také jódu můžeme považovat mléko a mléčné výrobky. Podle doporučení odborníků na výživu by jich děti měly denně sníst 1-4 porce. Záleží na věku i složení jejich jídelníčku. Jako jednu porci chápeme 250 ml mléka nebo 150 ml jogurtu anebo 50 g tvarohu, případně sýra.

Významná pro vývoj a dobrý stav kostí není jen správná výživa, ale také dostatečný pohyb. Příznivě ovlivňuje jejich správné utváření a je výbornou prevencí proti osteoporóze.

Podstatně totiž brzdí proces řídnutí kostí. Pohyb a sportování jsou proto důležité jak pro děti, tak pro dospělé včetně

Kde vám poradí

O výživě vhodné pro děti se můžete poradit s odborníky na bezplatné telefonní lince 800 230 000 . Užitečné informace najdete na www.silnekosti.cz a www.vyzivadeti.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám