Hlavní obsah

Hraní a správné vedení rodičů je důležité pro mentální zdraví dítěte

Sydney

Hry jsou pro vývoj každého z nás velmi důležité. Psycholog Michael Carr-Gregg tento fakt potvrzuje i ve své studii. Pro člověka jsou hry zvláště v raném dětství skutečně velmi potřebné. A pokud si děti hrají málo, pak se to může projevit v dospělosti v podobě silných depresí.

Článek

Čas na hry by u dětí a dospívajících měl být garantován jako životní nezbytnost. Hry podporují nejen rozvoj schopností i dovedností, ale i houževnatosti a ta je pro správný vývoj taky velmi důležitá. 

„Děti samy se učí plazit, stát a chodit během opakované praktické hry. V předškolním věku se děti věnují dramatické hře a učí se, kdo je vůdce, kdo je následovník, kdo je otevřený, kdo je plachý. Učí se také dohadovat v rámci svých konfliktů,“ tvrdí doktor Carr-Gregg.

Důležité vedení rodičů

Pokud rodiče děti během hry správně vedou, mohou tak u nich podporovat i rozvoj intelektu, což může mít za následek i vyšší IQ.

Problémem dnešní doby ale je, že se rodiče dětem nevěnují, tak se děti věnují více hrám dospělých než svým dětským, což má však negativní vliv na duševní vývoj a zrání a zvyšuje riziko rozvoje mentálních poruch a chorob v dospělosti. Vždyť také každé čtvrté dítě před dosažením osmnáctého roku věku pak podle psychologa Carra-Gregga trpí nějakou mentální chorobou.

Reklama

Související články

Jak se vyhnout koupi nebezpečných hraček

Rodiče chtějí svým dětem pořídit to nejlepší, což platí také pro hračky. Zdá se to neuvěřitelné, hračky podléhají přísným normám, a přesto se na pultech...

Inspekce stáhla z obchodů tisíce hraček

Česká obchodní inspekce (ČOI) opět prověřovala hračky prodávané v tuzemských obchodech. Ve třetím čtvrtletí letošního roku zjistila desítky pochybení....

Výběr článků

Načítám