Hlavní obsah

Nový on-line projekt, jež má pomáhat neplodným párům počít dítě

Deset až patnáct procent lidí ve vyspělých zemích se potýká s narušenou plodností. A protože si mladí lidé stále nevědí rady s tímto problémem, přišli odborníci s on-line projektem, který má těmto lidem pomáhat s otěhotněním. Na stránkách Ordinace.cz bude možné sledovat skutečný mladý pár, kterému budou radit odborníci se vším, co s neplodností a případným otěhotněním souvisí.

Článek

"Věk ženy je základní prognostický faktor úspěšnosti její plodnosti," vysvětluje odborný garant projektu Tonko Mardešić. Žena je nejplodnější mezi 20 a 25 rokem. Po 35 roce plodnost dramaticky klesá. Otěhotnění je poté velmi problematické, polovina těhotenství žen nad 40 let končí potratem.

"Poruchy plodnosti se dnes dotýkají patnácti procent párů v plodném věku v populaci. Mnozí to vnímají jako svoje selhání, trpí psychickými potížemi. Často ani nemají dost informací, kam se obrátit o pomoc," upozornil Mardešić.

Poukázal na psychologickou studii, podle níž je úroveň stresu u ženy vyšší při poruchách plodnosti než u onkologického onemocnění. Podle Světové zdravotnické organizace by měl průměrný zdravý pár počít do roka nechráněného pohlavního styku. Po mimoděložním početí se v ČR narodí asi tři procenta dětí, po jakékoli léčbě neplodnosti pak šest až deset procent dětí.

Nejčastější příčiny

Nejčastější příčinou neplodnosti u ženy je porucha zrání vajíček, naštěstí bývá i nejlépe léčitelná. U mužů pak klesá plodnost celosvětově, pravděpodobně v důsledků toxinů, hormonů, způsobu života i stresu.

"To nejjednodušší, co mohou muži udělat, je přestat kouřit," dodal Mardešić. Kuřáci totiž mají méně kvalitní spermie a s kouřením souvisí asi 20 procent poruch erekce.

Na webu je k nahlédnutí seznamovací video s Pavlínou a Lubošem, první informace o jejich pokusech o početí. Každý den bude pár v blogovém deníku informovat o svém snažení na cestě

za dítětem. Radit jim budou odborníci (kromě gynekologů třeba psycholog či imunoložka) i ostatní uživatelé. Luboš věří, že projekt dokáže pomoci ostatním párům s podobným problémem. Ukáže jim, že v tom nejsou sami a že vše má nějaké řešení, míní.

Kladem projektu je to, že lidé mohou v zázemí domova řešit velmi intimní témata a zdravotní problémy. Často i takové, s kterým dosud neměli odvahu se svěřit lékaři, tvrdí tvůrci projektu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rady našich babiček jak zaručeně otěhotnět

V poslední době trápí čím dál víc párů problém s otěhotněním. Touha po vlastním miminku pak představuje velké trápení. Přestože moderní medicína je v tomto...

Výběr článků

Načítám