Hlavní obsah

Většina dětí narozených v tomto století se prý dožije stovky

Londýn

Život lidí ve většině zemí planety se postupně prodlužuje. Poslední výzkumy ukazují, že většina dětí, které se narodí v rozvinutých zemích v tomto století, se dožije sta let.

Foto: Profimedia.cz

Většina dětí narozených v tomto století se prý dožije stovky.

Článek

Od začátku 20. století se život lidí v rozvinutých zemích prodloužil o třicet let. Podle výzkumu dánských odborníků publikovaného v odborném časopise Lancet se tento trend sice mírně zpomaluje, nicméně proces stárnutí populace bude proměnlivý.

Vědci spolu s kolegy z německého Ústavu Maxe Plancka analyzovali studie zabývající se stárnutím, které byly zveřejněny v letech 2004 a 2005.

Zjistili, že délka života se ve většině zemí soustavně prodlužuje, někdy dokonce více, než se předpokládalo. Například v Japonsku, zemi s nejstarší populací, se více než polovina žen dožije namísto osmdesáti let devadesátky.

"Pokroky v medicíně vedou ke zpomalení procesu stárnutí. Mění se názory na to, kde je hranice, za níž už lidský život nemůže zajít," říká Dr. David Gems z Londýnské univerzity, kde zkoumá látky prodlužující život. Vědec doufá, že své preparáty, které zatím prodlužují život pokusným myším, budou časem aplikovány lidem.

"Laboratorní pokusy na myších ukazují, že pokud tyto látky dovedou zpomalit stárnutí jen o trochu, mají silný ochranný účinek na organismus. To znamená, že lék, který dovede zabránit stárnutí, může účinně ochránit před celou řadou nemocí se stárnutím spojených," vysvětluje Dr. Gems.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám