Hlavní obsah

Tanec je skvělá zábava pro talentované i hyperaktivní děti

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanec je ideální způsob, jak zkrotit temperament hyperaktivního dítěte. Malé dítě se mnohem rychleji učí. Když dostane do krve základy, nastupuje talent.

Článek

„Někdo si pak bude tančit dál jen pro radost, jiný možná získá celoživotní zdroj obživy. Napřed jako vystupující, později coby lektor a nebo choreograf,“ říká choreografka dětského muzikálu Bílý dalmatin Eva Severinová, která s tancem začala už na základní škole. Dnes si pochvaluje práci s malými muzikálovými tanečníky i s juniory v hiphopové skupině A-Force, kterou založila.

Příkladů je dost

Zkušený tanečník si také může založit taneční školu, jako manželé Jan a Klára Liškovi. Klára se specializuje na klasický balet, Honza je úspěšný choreograf s mnoha tituly z mistrovství Evropy i světa. Choreograficky se podílel na spoustě našich slavných muzikálů.

S manželkou mají v Berouně taneční centrum R. A. K. a teď přišli i do Prahy, kde se věnují dětem od čtyř do čtrnácti let. Jak v Berouně, tak i v pražské B-Original je plno dalších renomovaných lektorů. I mistři světa v hip hopu Matěj a Michal Zvarovi.

Jak vyhnat emoce

„Byli jsme s bráchou hyperaktivní, tak nás máma nechala tančit a pomohlo to,“ říkají. Prý ani lyže, s nimiž se kluci do svých dvanácti let hodně kamarádili, nedokázaly uklidnit jejich temperament, takže ve dvanácti opustili svahy a objevili se na tanečním parketu.

Jsou dobří ve vícero streetových technikách, ale na světovou špici je dovedl hip hop. Paní Zvarová by jistě rodičům neposedných ratolestí doporučila udělat to s nimi taky tak.

„Emoce patří ven a tanec je k tomu ideální,“ dodávají její synové. I to, že tanec není pouze sport, ale také pocitová záležitost. Kluci a holky vnímají hudbu, chtějí ji pohybem projevit, soustředí se na základní kroky a posléze i na svůj vlastní projev a vtáhne je to tak, že zapomenou na všechno ostatní. Mají koníčka, získávají přátele, někam patří.

Radost ze života

Starší z bratrů - Matěj zdůrazňuje, že by chtěli hodně z toho, co jim tanec nabídl, předat dál. Ať prý mají i další kluci a holky takovou radost ze života jako oni dva. A také možnost jít dál, naučit se při soutěžích prohrávat ale hlavně vítězit. Nemalou výsadou je šance poznat svět.

„Chceme předat dětem, které do taneční školy přijdou, nejen taneční kroky, ale i náš pohled na svět plný respektu k sobě i k druhým lidem,“ říkají bratři, kteří to během sedmi let dotáhli na mistry Slovenska, mistry Evropy a nakonec i mistry světa.

Otevře se jim svět

Z absolventů taneční školy B-Original mají vyrůst univerzální tanečníci, kterým se otevře svět různých vystoupení a soutěží ve stylech: hip hop, street dance, show dance, disco dance, jazz dance, b-boying -break dance a další taneční styly.

Spolupráce se známými umělci na jejich vystoupeních v celé ČR i v televizi může být pro spoustu ambiciózních rodičů tím posledním popudem jít a své dítě přihlásit do jakékoli taneční školy v republice.

Více informací o tanečních kurzech na www.b-original. cz, http://kalich.cz/bily-dalmatin, www.a-force. cz, www.beatup.cz, www.tcrak.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout hyperaktivního neposedu

Máte doma neposedu, jenž odmalička je živý, temperamentní, chvilku neposedí a nepřetržitě hopsá či mává ručičkami. S nadšením se vrhá do všeho nového,...

Výběr článků

Načítám