Hlavní obsah

Lidé toužící po dítěti považují za nejdůležitější zajištěné bydlení a peníze

Praha

Páry, které nechtějí mít dítě, obvykle velmi složitě vysvětlují své důvody. Kdežto ty, které po něm touží, jako by ani nemusely svůj názor obhajovat, míní psycholožka Hana Konečná, podle níž je rozhodnutí mít či nemít dítě emocionální záležitost. Většina lidí přitom podle ní vlastně neví, proč dítě mít chce.

Foto: Profimedia.cz

Pro mladé je při rozhodování zda mít či nemít dítě důležité bydlení a peníze.

Článek

Ze studie zaměřené na rodičovství také vyplývá, že mladé páry mají jiná očekávání oproti realitě. Zatímco většina lidí čeká s příchodem dítěte kvůli špatným finančním podmínkám, rodiče malých dětí nejčastěji uvádějí jako hlavní rodičovskou zátěž psychické a fyzické vyčerpání a zdůrazňují, že příchod dítěte je zkouška vztahu, uvedla hlavní řešitelka studie Konečná.

"Hlavní rodičovskou zátěží není nedostatek peněz, ale psychické a fyzické vyčerpání rodičů," řekla. Podle ní by se měli mladí rodiče učit, jak vyčerpání předcházet a jak o partnerský vztah pečovat.

V plánování naopak brání peníze

Dotazovaní nejčastěji zmiňovali jako podmínku pro rozhodnutí mít dítě zajištěné bydlení a peníze. Předpokladem finančního zajištění bylo dokončené studium a stabilní zaměstnání. Hned poté uváděli vhodného partnera a také věk. Někteří zmiňovali i zdraví a zdravý životní styl (například chtěli nejprve přestat kouřit). Jen minimum dotazovaných uvažovalo o podpoře blízkých a jediná respondentka o dosažitelnosti školky či jeslí.

Naopak lidé, kteří již děti mají, uváděli, že by ze všeho nejvíce potřebovali pomoci s hlídáním dětí. Nejčastěji zmiňovali jako potřebné prarodiče, hlavně babičku. Jmenovali také partnera či přátele, jen málokdo chůvu.

Tříleté kvalitativní studie, která letos končí, se zúčastnilo zhruba 390 žen a 120 mužů, zhruba stejný počet bezdětných i rodičů. Výzkum řídila Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám