Hlavní obsah

Nová metoda testování vajíček by měla ženám usnadnit otěhotnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Naději ženám, které opakovaně nemohou otěhotnět ani pomocí umělého nitroděložního oplodnění, přineslo v Británii narozené dítě, které bylo počato díky nové metodě testování vajíček.

Foto: Profimedia.cz

Testování vajíček může pomoci především ženám, které opakovaně neúspěšně podstupují umělé oplodnění.

Článek

Oliver se narodil jedenačtyřicetileté matce, které předchozích 13 umělých oplodnění selhalo a třikrát potratila. Umožnil to nový test, vyvinutý vědci v britském Nottinghamu, který umožňuje rychlou analýzu genetického materiálu vajíček určených k umělému oplodnění.

Podle britských odborníků je nová metoda, hledající chromozomální odchylky vajíček, slibná, ale vyžádá si ještě další výzkum.

"Až polovina vajíček mladých žen a tři čtvrtiny vajíček u žen starších než 39 let má chromozomální nepravidelnosti," řekl profesor Simon Fishel, "druhý Oliverův otec", který vedl vědecký tým v Nottinghamu.

Testování může pomoci především ženám, které opakovaně neúspěšně podstupují umělé oplodnění. Dvě ze tří žen, které ho podstupují, mají problém při každém pokusu právě kvůli chromozomálním odchylkám vajíčka.

Zkvalitnění výběru

Cílem testování je tedy vybrat pro zpětné zavedení z několika vajíček ta chromozomálně nejkvalitnější. Testování probíhá na polovině chromozomů, které vajíčko "odhodí" před svým oplodněním, aby vytvořilo prostor pro chromozomy z otcovské spermie.

Výhodou nové testovací metody je především rychlost. Výsledky jsou známy během

24 hodin, takže ženy mohou podstoupit oplodnění během jediného léčebného pobytu.

Oliver je první dítě, které se narodilo díky nové metodě. Test vybral z osmi připravených vajíček dvě, která byla chromozomálně v pořádku.

Vědci oslovení BBC uznali výhody nové metody. Ta však bude muset být před svým běžným používáním detailně vyzkoušena.

Zároveň však odborníci také varují před přehnanými nadějemi, nová metoda testování vajíček určitě není všelékem na problémy s početím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám