Vědci z univerzity v anglickém Bristolu a australském Queenslandu sledovali po 65 let 4 376 dětí, které se narodily ve 30. letech 20. století.

Zjistili, že lidé, kteří jedli více mléčných výrobků v dětství, byli méně náchylní k mrtvicím a dalším smrtelným příhodám. A ačkoliv mléko obsahuje tuky a cholesterol, zdá se, že jeho konzumace nezvyšuje riziko srdečních chorob. Podle BBC tyto výsledky podporují představu, že by školní děti měly dostávat mléko, jako tomu dříve bývalo.

Zázračný vápník

Tato dlouhodobá studie se zabývala stravovacími návyky v rodinách, zvláště pak konzumací mléčných výrobků.

Zjistilo se, že vyšší příjem vápníku, už 400 mg denně, což je tolik, kolik je v půl litru mléka, snižuje riziko mrtvice o 60 procent. Tři porce mléčných výrobků denně - například sklenka mléka, kelímek jogurtu a kousek sýra - přitom zajistí člověku zcela dostatečné množství vápníku.

A o ten zřejmě jde. Přestože vědci museli vzít v potaz, že děti, které jedly více mléčných výrobků, většinou pocházely z bohatších rodin a měly obecně vyšší životní úroveň.