Hlavní obsah

Sólo maminky mají velmi často problémy s uplatněním na trhu práce

Novinky, Dana Klejnová

Každé čtvrté dítě v České republice žije v rodině jen s jedním rodičem, zpravidla s matkou (ať už z důvodu ovdovění, rozvodu, či rozhodnutí ženy mít dítě bez partnera). Tyto rodiny mají v porovnání se zbytkem populace výrazně nižší životní úroveň. Nejčastější strategií přežití je pro většinu sólo matek práce, mají však značně znevýhodněné podmínky oproti ostatním.

Článek

Statistiky hovoří o tom, že 40 % neúplných rodin s dětmi je ohroženo chudobou a nízkou životní úrovní, zhruba polovina těchto rodin se pohybuje pod hranicí 1,5 násobku životního minima. 

Práce je tedy jediným východiskem z této situace. Bohužel často z nedostatku praxe mají tyto ženy velký problém nalézt zaměstnání odpovídající jejich kvalitám. Proto tuto situaci často řeší přibíráním dalších nekvalifikovaných či málo kvalifikovaných brigád, případně se obrací o pomoc na své rodiče. Výživné, které dostávají v případě rozvodu od otce dětí, zpravidla nepokryje ani polovinu nákladů na výchovu dětí, v mnoha případech ještě mnohem méně.

Ženy si musí umět poradit samy

"Navzdory značně pomýlenému veřejnému přesvědčení, že sólo matky spokojeně existují ze sociálních dávek, nejsou tyto matky v současnosti v sociálním systému skoro nijak zvýhodněné. Oproti ostatním matkám mají pouze nárok na o 5 % vyšší sociální příplatek, což znamená o několik desetikorun měsíčně více a mohou o 7 dní déle pobírat podporu při ošetřování nemocného dítěte," vysvětluje problém Halka Jaklová ze společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.

Pomoci takto znevýhodněným ženám má projekt Samy Mámy. Osamělým maminkám, které vychovávají své děti samy, by měl pomoci se vzděláváním a v návratu na trh práce.

Program je zaměřen na praktické dovednosti jako je přijímací pohovor, tvorba životopisu, tvorbu individuálního plánu vstupu na trh práce s možností konzultace s odborníkem. Dále zde získají informace o možnostech hledání práce a s tím spojeného hlídání dětí a další zajímavosti. Více informace na: http://www.samymamy.cz/.

Reklama

Související témata:

Související články

Inteligence žen se po porodu dítěte zvyšuje

Dosud se mínilo, že matky po porodu přizpůsobí svou mentální kapacitu dítěti a že tedy jejich inteligence poklesne. Nejnovější výzkum však prokázal, že je tomu...

Výběr článků

Načítám