Hlavní obsah

Opalovací mléka chrání před UV zářením, ale zároveň brání tvorbě vitamínu D

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce může být velmi nebezpečné a zdravé současně. Přestože odborníci na rakovinu kůže nedoporučují téměř nikomu vylézt na sluníčko bez vysokých ochranných faktorů, odborníci na růst a vývoj před tímto striktním chováním varují. Ultrafialové záření je totiž potřebné při tvorbě vitaminu D a ten je zas společně s vápníkem důležitý pro správný vývoj a růst kostí.

Článek

Ke správnému vývoji zejména u dětí je zapotřebí tolik zmiňovaná správná životospráva. Minerály, vitamíny, vláknina a dostatek pohybu se vzájemně doplňují.  

Pro správný růst je pak velmi důležitý vápník, jež se považuje za důležitý stavební prvek právě kostí. Když chybí, dochází k opoždění růstu. Jen tento prvek ale nestačí. Spolu s ním je důležitý i vitamin D, který lze do těla dodat potravou, ale také který si je schopno tělo utvořit samo.

K tomu ale potřebuje světelné paprsky, konkrétně ultrafialového záření.

"Tímto působením se v kůži produkují provitaminy vitaminu D, které absolvují cestu do jater a ledvin. Zde vitamin D dostává svoji konečnou podobu. Ačkoliv se jedná o velmi efektivní proces, ne každému dítěti se dostává dostatečně množství tohoto vitaminu. Přitom pro zdravý vývoj kostí stačí pobyt na slunci asi pět až patnáct minut dvakrát až třikrát týdně," vysvětlují odborníci na serveru www.rustovyhormon.cz

Opalovací přípravky s omezením 

Krémy s vysokým ochranným faktorem tedy nepropouštějí UV paprsky, a zabraňují tak tvorbě právě vitamínu D. Děti přitom potřebují minimálně 400 IU ( mezinárodních jednotek ) vitamínu D denně, což odpovídá deseti mikrogramům.

Proto někteří američtí pediatři doporučují denní příjem zdvojnásobit. Týká se to zejména předčasně narozených dětí, kojenců a dětí s tmavou pletí, a také dětí žijících na severu, kde je méně světelných paprsků.

Nejde o to, aby rodiče své děti nechali na slunci zcela bez ochranných prostředků, ale aby je nenatírali hned od časného rána či večer, kdy je slunce mírné. Navíc právě v tento čas by děti měly být na čersvém vzduchu co nejvíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám