Hlavní obsah

Týraných a sexuálně zneužívaných dětí stále přibývá

Novinky, Dana Sokolová

Každým rokem neustále přibývá počet týraných a sexuálně zneužívaných dětí. Jen za rok 2008 české úřady evidovaly téměř dva tisíce případů dětí do 18 let věku. Bohužel skutečná čísla jsou mnohonásobně vyšší, jelikož zdaleka ne všechny případy jsou odhaleny.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco bití jsou častěji vystaveni chlapci, sexuálnímu zneužívání čelí ve většině případů dívky.

Článek

Nejčastěji jsou oběťmi týrání a zneužívání  dívky a chlapci ve věku od 6 do 15 let.  Přestože si mnozí myslí, že velká část z nich pochází z neúplných rodin, statistiky dokazují pravý opak. 

"Lidé by měli vědět, že téměř polovina týraných či sexuálně zneužívaných dětí prožila toto trauma v úplné rodině, tedy v prostředí, ve kterém mají děti nejmenší možnost se bránit a kdy je jejich utrpení násobeno bolestí způsobenou lidmi, kterým věří,“ upozorňuje ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Pomáhá všímavost okolí

Bohužel zřídkakdy jsou tyto násilné útoky na děti odehrávající se doma za zavřenými dveřmi odhaleny. A to i přesto, že každým rokem stoupá povědomí o této problematice a lidé jsou všímavější než dříve. U těchto případů totiž velmi záleží na zájmu ostatních. Vždyť také pokud se nepřihlásí samotné dítě, bývá týrání podle pracovníků nadace odhaleno jedině díky všímavosti sousedů, kteří případ ohlásí.

Zatímco bití jsou častěji vystaveni chlapci, sexuálnímu zneužívání čelí ve většině případů dívky. Nejvíce týraných dětí je ve věku od 6 do 15 let, ve 222 odhalených případech však byly týrány i děti mladší tří let a v 53 případech dokonce děti mladší jednoho roku.

Dále pak podle statistik bylo sexuálně zneužito 739 dětí. Velmi často jsou také u nás nezletilí nuceni k dětské prostituci a pornografii.

Reklama

Související témata:

Související články

Vnuci se často stávají tyrany prarodičů

Alkohol a nedostatek peněz u mladých bez práce jsou velmi častými příčinami domácího násilí, které řeší v Brně specializovaná policejní skupina, která...

Facky místo lásky

Modřiny, zlomeniny, kopance a ponižování. Takřka polovina českých žen má s podobnými projevy zkušenost. Od mužů, které kdysi milovaly.

Výběr článků

Načítám