Hlavní obsah

I spontánní potrat dokáže zanechat na ženské duši velké šrámy

Novinky, Dana Sokolová

Těhotenství je pro většinu žen tím nejkrásnějším obdobím. Zvláště pokud je plánované či tolik očekávané. Přesto téměř padesát procent všech těhotenství je předčasně ukončeno tzv. samovolným potratem. Někdy se to stane hned v prvních týdnech, aniž by to žena postřehla, jindy je to spojeno s velkým traumatickým zážitkem.

Článek

Časným spontánním potratem rozumíme samovolné ukončení těhotenství do 12. týdne těhotenství. Těchto potratů stále víc přibývá. Mohou za to civilizační nemoci, ale také současná technika, která odhalí těhotenství mnohem dříve než předtím. Jestliže před několika lety ultrazvuk potvrdil těhotenství ve 12. týdnu, dnes již je to v  5. týdnu těhotenství.  Tudíž, když dříve žena potratila do 12. týdne, lidé si mysleli, že jde jen o opožděnou menstruaci a víc neřešili.  

Potrat může probíhat ve dvou rovinách. V první, kdy žena ani netuší, že je těhotná a o miminko přijde, aniž by vůbec zjistila, že těhotná byla. A pak v druhé, kdy žena miminko plánuje a takový potrat si s sebou může nést hned několik traumat.

Vyrovnat se s tímto zážitkem totiž není vůbec jednoduché. Většina žen pátrá po příčinách a žije v obavách, zda ji to nepotká příští těhotenství opět. Každá žena to zvládá jinak a hodně záleží na péči gynekologa, ale i nejbližšího okolí. Nejlepším lékem je totiž v tomto případě moci se někomu se svým trápením svěřit.

Potrat nemusí mít vliv na další těhotenství

"Většina časných spontánních potratů nemá žádný vliv na další těhotenství. Většina z nich jsou opravdu jednorázovou záležitostí vzniklou například poškozením vajíčka nějakým patogenem," vysvětluje  Kateřina Hollá na serveru www.zenska-neplodnost.cz .

Přesto ženy o tomto faktu potřebují být neustále utvrzovány. A je dobré, když je v tomto utvrzování podpoří nejen partner a rodina, ale také gynekolog případně psycholog.

Šrámy na duši

Většina žen potrat prožívá jako obrovskou ztrátu. Pro některé se tato ztráta vyrovná se smrtí již narozeného dítěte. Jiné ženy jsou smutné spíše z toho, že už se začaly těšit, začaly si jinak plánovat čas, například přeorganizovaly práci, a různé jiné aktivity a potrat pro ně představuje třeba nutnost vyřešit změněnou situaci.

V každém případě, kdo si tento traumatický zážitek neprožije sám, těžko pochopí chování žen, krátce po samotné události. Trápení většinou trvá hned několik týdnů. Ženy mohou trpět úzkostmi či depresemi i různými tělesnými příznaky, nechutenstvím, poruchou spánku a nevysvětlitelnou nervozitou.

Příčiny spontánního potratu:

- chromozomální vady plodu

- imunologická příčina

- hormonální příčina (nedostatečná funkce žlutého tělíska, porucha funkce štítné žlázy)

- infekce matky (horečnatý stav v kombinaci s infekcí)

- chronické onemocnění matky (cukrovka, porucha srážlivosti, vysoký krevní tlak atd.)

- zevní vlivy (kouření, drogy, alkohol, trauma)

Nejlepším lékem je mluvit, mluvit, mluvit. Nedržet své trápení v sobě a nedělat, jako že se nic nestalo. Jestliže se žena s tím nedokáže vyrovnat sama do tří měsíců,  je vhodné vyhledat psychologickou či psychiatrickou pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě kávy denně zdvojnásobují riziko potratu

Těhotné ženy by měly výrazně omezit denní příjem kofeinu, pokud chtějí snížit riziko potratu. Kofein obsažený v kávě, čaji, sladkých nápojích či horké čokoládě...

Práva rodičů v souboji s právy dětí

Práva rodičů a dítěte se nejednou dostávají do jakéhosi konfliktu. Začíná to třeba věčným problémem umělého potratu. Už tady je ve zřetelném rozporu právo...

Antikoncepce, která nikomu neublíží

Přes 25 000 českých žen podstoupilo loni interrupci. Nechránily se, nebo jejich antikoncepce selhala. Odborníci varují, že potrat je spojen pro ženu se stresem...

Výběr článků

Načítám