Hlavní obsah

Stále více párů řeší otázku rodičovství rozumem

Stále více žen i mužů dává přednost v otázce rodičovství rozumu, ačkoliv je to podle odborníků výhradně emoční záležitost, kde by rozum rozhodně neměl hrát takovou roli. Shodli se na tom experti na dvoudenní konferenci v Praze věnované právě otázkám rodičovství a partnerství.

Článek

Současné trendy neustále zvyšují věkovou hranici žen - maminek. Ačkoliv plodnost ženy po třicítce klesá, stále velká část dnešních třicátnic se na dítě necítí být dostatečně zralá. "Žena se na mateřství nebude nikdy cítit dost zralá, v tomto případě je dobrá jistá nezodpovědnost," tvrdí psycholožka Hana Konečná.

Odborníci proto radí všem případným matkám, aby se nebály využívat manželské poradny, které se snaží řešit i tento problém. V celé republice je asi 75 manželských poraden, které poskytují bezplatné poradenství. Není vázané na místo trvalého pobytu a poradí v nich i anonymně.

Navíc v mnoha případech postačí, pokud do poradny dorazí jen jeden z partnerů. Pokud je vhodná přítomnost obou, existují způsoby, jak získat ochotu partnera spolupracovat s odborníky. Špatný je však podle Šmolky přístup k návštěvě poradny jako k trestu ve smyslu "oni ti tam domluví".

Nejčastější problematická místa rodičovství

Psychologové na konferenci zabývající se otázkami rodičovství se shodli na tom, že spory vyvolává už například otázka přítomnosti otce u porodu. Pokud se muž na to být u porodu necítí, bývá vnímán, jako by nesplňoval jednu ze základních manželských a rodičovských povinností. Naopak spíš novináři než odborníci pojmenovávají jako madonin komplex stav, kdy muž, který u porodu asistoval, přestává vnímat ženu jako bytost, která by ho eroticky přitahovala.

Problematické také je, pokud se páru nedaří počít dítě a sex se stane úkolem. S neplodností jako takovou mívají větší problém muži než ženy. Česká mužská populace je prý "zdegenerovaná" mnohaletou absencí skutečných mužských vzorů, například v důsledku vysokého počtu žen ve školství.

Dítě jako konkurence

Další problémy jsou spojeny s příchodem dítěte do rodiny. Psycholog Petr Šmolka vyslovil, jak sám řekl, "kacířskou myšlenku", že dítě by mělo přijít do rodiny až v okamžiku, kdy se partneři už nemají zas tak rádi. Jinak bude dítě vnímáno zamilovaným partnerem jako rival, se kterým se musí dělit o pozornost partnerky. Naopak pokud prohlašuje příchod potomka za něco tíživého žena, je to prý tím, že se otec zmocňuje příliš své role.

Když cítí dítě neshody mezi rodiči, je podle expertů schopno zlobit schválně, aby se otec a matka přestali hádat a soustředili pozornost na něj.

Mezi opravdu nejtěžší problémy patří fáze takzvaného vyprazdňování hnízd, kdy děti z rodiny odcházejí. Rodič, zvláště pokud je rozvedený a sám, se může dítě pokusit udržet v závislosti i nadále, uvedl Šmolka.

Reklama

Související témata:

Související články

V kolika letech je nejlepší mít dítě

Padesátiletá Jitka Ižová z Košic porodila loni v prosinci dvojčata Veroniku a Natálii. Světovou rekordmankou je podle všeho pětašedesátiletá Indka Satjabhama...

Život s kojencem

Šestinedělí máte šťastně za sebou. Možná s bláhovým pocitem, že nic dramatičtějšího vás během soužití s vaším potomkem už nemůže potkat...

Výběr článků

Načítám