Hlavní obsah

Moderní medicína pomáhá i ženám s rakovinou mít vlastní dítě

Novinky, Agáta Fischerová

Ačkoli nádorová onemocnění dosud patří mezi nejčastější příčiny úmrtí, stále se zvyšuje procento pacientů, které se podaří trvale vyléčit. Často však za cenu trvalých následků, z nichž k těm nejzávažnějším patří neplodnost způsobená intenzivní onkologickou terapií, která nevratně zničí zárodečné buňky (tedy vajíčka či spermie).

Foto: Profimedia.cz

Neplodnost patří k nejzávažnějším trvalým následkům léčby nádorů.

Článek

Moderní metody asistované reprodukce sice už dlouho nabízejí lidem vyléčeným z nádorového onemocnění naději na založení rodinu, avšak nikoli tak docela „vlastní“, protože je nutno použít vajíčka nebo spermie od cizího dárce. Nová možnost mít opravdu „své“ děti i po prodělané onkologické léčbě je tedy vskutku převratná.

Centrum ochrany reprodukce ve Fakultní nemocnici Brno, které tuto šanci nabízí, je u nás zatím jediné. Vznikalo postupně od poloviny devadesátých let a na přelomu loňského a letošního roku bylo oficiálně ustaveno. Už během této krátké doby své existence poskytlo pomoc více než stovce žen, jež by jinak naději stát se po prodělané nemoci šťastnou maminkou vlastního děťátka neměly.

Začít se musí ihned po odhalení nádoru

Princip ochrany budoucích reprodukčních možností spočívá u žen v zamražení vajíček, embryí či tkáně vaječníku (nebo v některých případech k speciální injekčně aplikované farmakologické ochraně vaječníků při chemoterapii), u mužů v zamražení spermií. To vše ihned po odhalení nádorového onemocnění – ještě před započetím onkologické léčby, jež způsobí následnou neplodnost.

Podmínkou úspěchu je velmi rychlá reakce celého týmu odborníků (gynekolog – specialista v oboru reprodukční medicíny, klinický onkolog a embryolog, popřípadě genetik či urolog).

Vzhledem k tomu, že léčbu odhalené nemoci nelze odkládat, poskytuje Centrum ochrany reprodukce první konzultaci do 24 až 48 hodin od prvního telefonického kontaktu. Pacient (popřípadě partnerský pár) je záhy seznámen s dostupnými možnostmi na záchranu reprodukčních funkcí organismu, včetně výsledků a míry naděje na úspěch.

Díky tomu se podaří realizovat doporučené metody reprodukční ochrany tak, aby nedošlo ke zpoždění plánované protinádorové léčby.

Reklama

Související témata:

Související články

I pasivní kouření může poškodit plodnost žen

Ženám, které byly v dětství a raném mládí vystavovány tabákovému kouři, hrozí zvýšené potíže s otěhotněním a vyšší riziko potratu. K tomuto závěru dospěli...

Výběr článků

Načítám