Hlavní obsah

Unikátní přístroj dokáže rozpoznat nejdůležitější příčiny pláče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdovým hitem je v současné době španělský přístroj Why Cry, který dokáže rozpoznat pět základních příčin dětského pláče. Přístroj na základě analýzy frekvenčních křivek, intenzity a intervalů dětského hlasu maminkám prozradí, zda má dítě hlad, nudí se, je ospalé, ve stresu nebo v nepohodě.

Foto: ČTK

Analyzátor dětského pláče podle uložených vzorů dětského pláče vyhodnotí potřeby nebo strasti křičícího miminka a rodiče s nimi seznámí pomocí jednoho z pěti schematických symbolů na displeji.

Článek

"Tento, zjednodušeně řečeno, překladač pláče je určen především maminkám malých miminek v několika prvních měsících po porodu. Měl by jim pomáhat v komunikaci s miminkem do té doby, než se příčiny dětského pláče naučí rozpoznávat sami," vysvětluje zástupce dovozce paní Moudrá.

Jeho výhody můžou využít také maminky se sluchovým postiženým nebo členové rodiny, kteří se o miminko starají jen občas a nemají dostatek zkušeností.

Urychlí emoční vývoj

Podle výrobce se v prvních několika týdnech a měsících vyvíjí nervová soustava miminka a pokud je mu právě v této době více rozuměno, lze významně urychlit jeho emoční a inteligenční vývoj.

Nezkušené maminky si po návratu z porodnice často neuvědomují, že už i tak malé děti pláčou i z jiných důvodů, než proto, že mají hlad. Maminka ho proto častěji přikrmuje, dítě se sacím reflexem neustále pije, a pak ho bolí bříško a pláče znovu.

Přístroj je na českém trhu několik týdnů, stojí kolem 1700 Kč. Firma zatím prodala desítky kusů. Většímu zájmu podle Moudré zatím brání počáteční nedůvěra maminek k podobným novinkám. Podobný přístup prý zažila před několika lety, když se na trhu objevil přístroj monitorující dýchání miminka, který měl předcházet syndromu náhlého úmrtí kojenců ve spánku. 

Reklama

Související témata:

Související články

Velké potíže z malých pohybů kojence

Je to zajímavá novinka. Už u kojenců, kterým jsou 4 týdny, umí speciálně vyškolený fyzioterapeut zachytit chyby ve vývoji pohybu a u naprosté většiny z nich...

Výběr článků

Načítám