Hlavní obsah

Šilhání u dětí nelze bagatelizovat, může jít o závažný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi rodiči malých dětí podle odborníků stále přežívají pověry, že do určitého věku je šilhání jejich potomků normální. Může přitom jít o příznaky mnohem závažnějších vad nebo onemocnění či dokonce oční nádor. Rodiče by proto měli co nejdříve vyhledat optického lékaře.

Článek

"Mezi lidmi přežívá názor, že děti do jednoho nebo i do tří let mohou malinko šilhat a že to ničemu nevadí. My se jim snažíme vysvětlit, že normální to není nikdy," upozorňuje prezident České kontaktologické společnosti Pavel Rezek.

Všechny oční vady podle něj nemusí vždy odhalit ani pediatr při pravidelných prohlídkách. Při sebemenším podezření by proto měl rodiče poslat za očním specialistou. Pokud se začínající oční vada podcení, může se časem zhoršit a trvale poškodit zrak. Jedním z příznaků mohou být například problémy dětí ve škole, které špatně vidí na tabuli.

Vyšetření přináší nejlepší výsledky u dětí do čtyř let

"Byl vyvinut přístroj, který který dokáže jednoduše odhalit základní refrakční vady u dětí na základě velmi krátkého screeningu. Během jednoho dne se dá vyšetřit například celá školka. Pokud přístroj odhalí vadu nebo podezření na možné komplikace, dostanou rodiče doporučení, aby s dítětem zašli k odborníkovi," řekl Rezek.

Podle prezidentky České strabologické asociace a emeritní přednostky oční kliniky v pražské nemocnici Motol Blanky Brůnové vyšetření přináší nejlepší výsledky u dětí do čtyř let. Proto by právě v tomto věku měly děti absolvovat vyšetření u očního lékaře, jenž vlastní tento speciální přístroj. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám