Hlavní obsah

Na nákupy dětské výbavičky se vyplatí vyrazit do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetinu až polovinu peněz ušetří české matky z příhraničí, které jezdí nakupovat základní zboží pro svá miminka pár kilometrů za hranice do Bavorska. Nejčastěji kupují jednorázové pleny, čaje, přesnídávky a oblečení. Ve stejných sítích, například drogerii Rossmann u nás a v Chamu je při nákupu určitých věcí úspora až poloviční, řekla mladá maminka Ivana Lelingdonová z Domažlic.

Foto: Profimedia.cz

Nakupovat pro miminka se více vyplatí za hranicemi Německa. Levněji tam vyjde například i dětská autosedačka.

Článek

"Nechápu, že 30 kilometrů od nás seženu ve stejném krámu stejné zboží takhle levné. Kdyby to bylo ve vnitrozemí 150 kilometrů od hranic, tak ještě budiž," dodal její manžel Jan.

Domažlická rodina zajíždí do Chamu pro věci na roční dítě každý měsíc o víkendu. Diví se, jak je možné, že zboží denní spotřeby, navíc dětské, se v cenách může tak lišit. Oba rodiče ale přiznávají, že řada jejich vrstevníků je líná jezdit pro zboží do Německa, anebo o cenových rozdílech ani neví.

Například balík 42 kvalitních plen Babydream stojí v Domažlicích kolem 200 korun, kdežto v Chamu je prý cena za dvojnásobný počet plen 11 euro (necelých 290 korun). Tato "dávka" vydrží jednomu dítěti měsíc až 1,5 měsíce. Jeden balíček čistících ubrousků stejné značky přijde podle ženy na 49 korun, ale v Bavorsku stojí čtyři balení pět euro (asi 130 korun).

Levnější je i prášek na praní nebo autosedačka

Dvěstěgramový fenyklový čaj značky Hipp koupí v Domažlicích za 90 až 100 korun. V Chamu za něj zaplatí rodina za dvakrát větší balení kolem 80 korun, uvedla mladá matka. Podobné relace jsou také u granulovaných ovocných čajů se stejným logem. Zhruba podobné je to podle matky u přesnídávek a masových konzerv.

Její bratr Martin s přítelkyní nakupuje za hranicemi v Německu také oblečení pro miminko. "Kvalitní dětské boty i bundy jsou v Chamu, ale i v ještě bližším Furthu, určitě o třetinu levnější," uvedli.

V síti Aldi, zaměřeném hlavně na potraviny, nakupují výrazně levnější prášek na praní, aviváže, olej na vaření, jídlo pro psy a kočky, sáčky do košů a vysavačů, ale pořídili tam o 40 procent levněji také kočárek a autosedačku. "Před Chodskými slavnostmi jsme tam jeli s matkou pro tvaroh na koláče, který nás vyšel na polovinu," dodali mladí rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám