Hlavní obsah

Zajímá vás budoucí výška vašeho dítěte? Spočítejte si ji

Každý člověk má určité dispozice k tomu, jak bude vysoký. V první polovině 20. století se tradovalo, že v každé další generaci se průměrná výška dětí zvyšuje a že "děti přerůstají své rodiče". Dnešní děti jsou ale již optimálně vysoké a proto se podle vědců v další generaci již o mnoho nezvýší.

Foto: Profimedia.cz

Rodič stejného pohlaví předává dítěti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce.

Článek

V první řadě je důležité připomenout, že rozdíl průměrné výšky mezi dospělými muži a ženami činí 13 cm. Rodič stejného pohlaví předává dítěti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce. Rodič opačného pohlaví vlohu pro svoji výšku buď o 13 cm zvětšenou (maminky synům), nebo zmenšenou (tatínkové dcerám).

Jakou vlohu jste předali svému dítěti

Na příkladu vám ukážeme jak takové predispozice k tělesné výšce vypočítat:

K tělesné výšce rodiče stejného pohlaví přičteme výšku druhého rodiče zvětšenou (u chlapců) nebo zmenšenou (u dívek) o 13 cm. Součet poté vydělíme dvěma. Získáme nejpravděpodobnější dospělou výšku dítěte. Rozmezí, do jakého doroste naše dítě s 95% pravděpodobností, získáme, pokud k výsledku přičteme i odečteme 8,5 cm.

Příklad: Tatínek měří 180 cm, Maminka 158 cm. Jakou výšku bude mít syn?

  • 180 + (158 + 13) = 351
  • 351 : 2 = 175,5
  • 175,5 + 8,5 = 184
  • 175,5 − 8,5 = 167

Nejpravděpodobnější dospělá výška syna bude 175,5 cm. S 95% pravděpodobností doroste do výšky mezi 167 a 184 cm.

Přesnější jsou tzv. percentilové grafy

Percentilové grafy nám umožní předpovědět dospělou výšku dítěte přesněji. Tyto grafy vymezují pásma obvyklé tělesné výšky od narození až na práh dospělosti a jsou výsledkem měření tisíců dětí různého věku. Percentilový graf tedy pomůže rodičům porovnat výšku jejich dítěte s ostatními stejně starými dětmi.

Vzhledem k odlišnému průběhu růstu u chlapců a u dívek jsou připraveny pro každé pohlaví zvlášť. Více informací ke grafům včetně grafů samotných naleznete na stránkách http://www.rustovyhormon.cz/ .

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybavit naše děti mediální gramotností

Umíme kriticky vnímat mediální sdělení? Mnohý dospělý mávne rukou. Reklama? Ta mě neovlivňuje, umím se jí bránit. Proč jsou tedy nákupní střediska těsně před...

Výběr článků

Načítám