Hlavní obsah

Očkování proti pneumokokům zdarma zatím nebude

PRAHA

Rodiče, kteří budou chtít své malé děti ochránit před pneumokokovými nákazami, budou muset nejméně v prvních měsících roku sáhnout do vlastní peněženky. Plošné a pojišťovnami hrazené očkování proti pneumokokům totiž včlenilo ministerstvo zdravotnictví do reformních zákonů, na nichž se ovšem politici nemohou dohodnout.

Článek

Očkování proti pneumokokům se má stát prvním dobrovolným a zároveň pojišťovnami hrazeným. Dosud existují jen očkování povinná, placená ze státního rozpočtu, a očkování nepovinná, která si lidé platí sami.

Do reformních zákonů se očkování proti pneumokokům dostalo proto, že normy nově upravují využívání peněz z pojištění. Zavedení dobrovolného očkování je tak pevně svázáno s nově stanovenými principy financování.

Vakcína je poměrně drahá

Dosud bylo v Česku aplikováno na 100 000 dávek očkování proti pneumokokům. Vakcína proti těmto infekcím přitom vůbec není levná záležitost. Při sečtení cen za všechny potřebné dávky jde zhruba o 7000 korun.

Některé zdravotní pojišťovny nyní rodičům na očkování částečně přispívají. Zcela hrazenou vakcínu proti pneumokokům mají dosud jen rizikové děti, například s různými chronickými chorobami.

Zpozdí se i přeočkování proti černému kašli

Letos na podzim ministerstvo rozhodlo také o přeočkování dětí okolo 11 let proti černému kašli. Také tato novinka je součástí reformních zákonů. Na rozdíl od vakcinace proti pneumokokům by ale podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta šlo teoreticky toto přeočkování z návrhů zákonů vyjmout a prosadit samostatně. Přeočkování proti černému kašli totiž nebude hrazeno pojišťovnami, ale v systému povinných očkování hrazených ze státního rozpočtu.

Onemocnění černým kašlem letos přibývá nebývalou měrou. Od začátku roku do konce listopadu onemocnělo černým kašlem 599 dětí, čtyři a půl krát více než za stejnou dobu loni. Jen za listopad přibylo 115 nových případů, což je šestnáctkrát více než ve stejném měsíci loňského roku, kdy bylo zaznamenáno sedm onemocnění.

Někteří odborníci doporučují ještě další změnu v očkování dětí, chtějí zrušit přeočkování proti tuberkulóze. Proti jsou ale plicní lékaři. Ministerstvo s oběma skupinami stále vyjednává. Pokud se domluví, mohla by se tuberkulóza podle ministerstva částečně vyřadit z očkovacího kalendáře v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám