Hlavní obsah

Ženy na mateřské se často cítí velmi osaměle

Novinky, das

Příchod miminka na svět je vždy velmi radostná událost, která ale s sebou přináší řadu změn, nových situací a mnohdy i nemálo komplikací. Některé maminky se s těmito novinkami sžívají snáze, jiné hůře. V každém případě první měsíce bývají velmi náročné pro každou matku.

Foto: Profimedia.cz

Když je dítě úplně malé, je velmi důležité, aby měla matka oporu ve svém partnerovi.

Článek

První týdny maminky většinou nemají příliš času přemýšlet. Vše se točí jen kolem miminka a ženy jsou přesvědčené, že nedělají nic jiného než kojí a přebalují a občas jsou rády, když se zvládnout samy umýt či najíst.

Časem se ale vše stabilizuje a zajede do určitých kolejí. Ženy pak mají mnohem více času nejen na sebe, ale i na přemýšlení. Dost často se najednou cítí velmi osamělé, aby ne, když většina mužů je od rána do noci v práci a ony si často nemají ani pořádně s kým popovídat.

Snazší situaci mají ženy, které mají poblíž kamarádky s dětmi nebo alespoň rodiče či další příbuzné. Často se ale stává, že v blízkém okolí není nikdo, kdo by pomohl, ani kdo by posloužil jako vrba či ventil a nebo i zprostředkovatel informací, jelikož ženy na mateřské mají často pocit, že jsou odstrčené mimo dění, kdy jim uniká neuvěřitelné množství věcí.

Důležité je vydržet

"Je velmi ulevující si uvědomit, že tato situace nebude trvat věčně. Naopak. Rychle to uteče a dítě začne potřebovat i čas, kdy nebude jenom s matkou, a té to většinou pak začne chybět. Dítě se také velmi rychle vyvíjí a ve chvíli, kdy začne komunikovat, samo se pohybovat, matka již nebude taková osamělá. V té chvíli je také možné začít vyhledávat dětský kolektiv například v podobě mateřských center či sousedů a kamarádů," vysvětluje Kateřina Hollá na Sexuálně.cz

Ve většině případů si maminka potřebuje popovídat. "V prvních měsících po narození Janičky jsem měla přímo obrovské účty za telefon. Jakmile se mi naskytla chvilka, volala jsem všem svým kamarádkám, abych si popovídala," svěřuje se třicetiletá čerstvá maminka. Jiná maminka dodává: "Najednou jsem měla potřebu se bavit i se sousedkami, kterých jsem si dřív vůbec nevšímala."

Jakýkoliv sociální kontakt je v tento moment pro maminky důležitý. Potřebují vědět, že někam patří, že se mají na koho obrátit a že někoho zajímají i ony samy, ne jen jejich úžasné mimi.

Partner jako opora

"Když je dítě úplně malé, je velmi důležité, aby měla matka oporu ve svém partnerovi. Ve většině případů mladá maminka nepotřebuje ani tak výrazně pomoci s dítětem – převzetí iniciativy při přebalování či oblékání – ale spíše potřebuje cítit podporu, něhu, to, že si může popovídat, případně poplakat," upozorňuje Hollá.

Ženy bývají první měsíce velmi přecitlivělé a plačtivé. Navíc tak jako v těhotenství se jim velmi často mění hladina hormonů, tudíž bývají náladové, a pokud k tomu přičtete absolutní spánkový deficit, pak bývají velmi často výbušné a nepříjemné.

Pro muže nic jednoduchého a nelze jim nic jiného poradit, než aby se obrnili, a přesto všechno byli ke svým ženám pozorní, milí a neustále své ženy hýčkali.    

Není vůbec od věci, čerstvou maminku trochu "vyvenčit", například zařídit společný víkend někde v přírodě, kde s miminkem společně stráví příjemné chvíle či uspořádat velmi rychlou večeři ve dvou... či zajít do kina.

I maličkosti pomohou

"Může také výrazně pomoci, když partner zařídí nákup, uvaří večeři či obstará jiný „domácí úkol“ a maminka se může například vyspat a nebo v klidu uspávat a kolébat své dítě, protože nemusí myslet na to, co vše ještě musí udělat a ať už proboha dítě usne, že to jinak nestihne," dodává Hollá.

Malé dítě a pocit rodičovství si doopravdy užijeme, když i naše partnerství bude fungovat. I pro dítě je velmi důležité, aby nedostávalo pouze izolovanou matčinu či otcovskou lásku, ke zdravému vývoji potřebuje zejména cítit lásku svých rodičů k sobě navzájem.

Nebojte se nalézt ve svém okolí podobně smýšlející matku. I když vám třeba nebude úplně sympatická nebo se z ní nestane vaše nejlepší kamarádka, občasné sdílení či rada u těch nejběžnějších věcí je velmi přínosná. Úleva z izolace může přijít i v podobě dalších dětí. Čím víc totiž budete mít dětí, tím menší budete zažívat pocit osamění.

Reklama

Související témata:

Související články

Otec na rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená může pro otce znamenat nutnost i životní styl. Vyplývá to ze sociologických studií i z odpovědí samotných otců. Většímu počtu tatínků...

Život s batoletem

Sfoukli jste svíčku na prvním narozeninovém dortu, koupili první opravdové botky a rozplynuli se v úžasu nad brouknutím, které velmi vzdáleně, ale přece...

Výběr článků

Načítám