Hlavní obsah

Těhotenství po čtyřicítce má svá rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen životní styl a budování kariéry může za to, že se čím dál více žen rozhoduje pro mateřství v pozdějším věku. Bohužel toto oddalování s sebou nese i mnohá rizika a komplikace, které ohrožují nejen ženu v těhotenství, ale i dítě po porodu.

Článek

Podle studie francouzských gynekologů, které se zúčastnilo 382 žen starších 40 let, se podařilo prokázat, že mezi nejčastější rizika těhotných čtyřicátnic patří cukrovka. Nejde vždy jen o tzv. těhotenskou cukrovkou, jež často zmizí po porodu, ale i o chronickou cukrovku, která zhoršuje průběh dosavadního diabetu u ženy diabetičky.

Mezi další komplikace patří hypertenze nebo-li vysoký krevní tlak, a také preeklapsie - onemocnění placenty, které se projevuje též vysokým tlakem s únikem bílkoviny do moči. Obojí velmi ohrožuje jak matku, tak ještě nenarozený plod.

Ze studie také vyplynulo, že starší maminky daleko častěji rodí císařským řezem - dokonce dvakrát častěji než matky mladšího věku.

U dětí se objevuje více vrozených vad

"S vyšším věkem maminky se též zvyšují rizika vrozených chromozomálních vad u dítěte. Jde o poškození genetické výbavy, jež se mimojiné projevují různými onemocněními v dětském nebo pozdějším věku," vysvětlují odborníci na serveru www.zenska-neplodnost.cz

Jak omezit případné komplikace?

- Pravidelně si kontrolujte krevní tlak

- Dodržujte zdravou životosprávu (dbejte na dostatek vitaminů a minerálů).

- Zvyšte denní příjem kyseliny listové (obsahuje ji zelenina, játra, citrusy).

- Nekouřte, nepijte alkohol, omezte kofein.

U dětí žen po čtyřicítce se tyto abnormality vyskytují sedmkrát častěji než u dětí mladších matek. Vyšší věk matky je také faktor, který může způsobit předčasný porod nebo vést k narození dítěte o nízké porodní hmotnosti. Zaznamenána byla také vyšší novorozenecká úmrtnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Taky vám již tikají vaše biologické hodiny?

Toužíte po miminku a již pomalu a jistě začínáte plánovat své mateřství? Pak neponechejte nic náhodě. Někdy se totiž může stát, že plány na mateřství i přes...

OBRAZEM: Vývoj dítěte před narozením

Většina rodičů těhotenství prožívá velmi intenzivně. A jestli je něco opravdu zajímá pak to, co se během celých devíti měsíců v bříšku maminky odehrává....

Jak vysvětlit dítěti narození sourozence

Většina rodičů řeší problém, jak svému dítěti vysvětlit, že mu velmi brzy přibude sestřička či bratříček. Děti velmi často nechápou, proč jim maminka neustále...

Výběr článků

Načítám