Hlavní obsah

Seriály jako je Sex ve městě inspirují mladé k sexu bez ochrany

CHICAGO

Podle nové studie amerických vědců přichází do jiného stavu mnohem častěji nezletilé dívky, které sledují televizní pořady, v nichž se vyskytují erotické scény a rozhovory se sexuálním podtextem. Odborníci se zaměřili mimo jiné na seriál "Sex ve městě".

Článek

Vedoucí studie, psycholožka Anita Chandrová, vysvětluje, že se jedná o první výzkum tohoto druhu. Podle něj je pravděpodobnost otěhotnění nezletilých, jež sledují lechtivé pořady, dvojnásobná.

"Televizní vysílání, v němž se prezentuje sex jen jako příjemná činnost nenesoucí žádné riziko, ovlivňuje mladé lidi, kteří ještě nejsou schopni za sebe samostatně zodpovídat, natolik, že ho sami provozují bez ochrany," tvrdí Chandrová.

Studie publikovaná v odborném časopise Pediatrics sledovala mladé lidi ve věku 12 až 17 let. Ti měli odpovědět, na otázku, zda se dívají na některý z vybraných 20 televizních pořadů, mezi nimiž nechyběly populární seriály "Sex ve městě" nebo "Přátelé".

Za vše může televize

Ukázalo se, že do jiného stavu přišly dvakrát častěji dívky, které seriály sledovaly pravidelně. Chandrová tvrdí, že na jejich sexuální chování má televize zásadní vliv, i když brala při výzkumu v úvahu i vzdělání, rodinné poměry a sociální zařazení respondentů. Ředitel americké neziskové organizace Kampaň proti těhotenství její slova potvrzuje:

"Média pomáhají utvářet sociální chování mladých lidí. Většina rodičů si toho je naštěstí vědoma a nový výzkum to jen znovu prokázal."

Reklama

Související články

Sexuální výchova není návod k souložení

Když slyším: sexuální výchova, odjišťuji revolver. Tímto výrokem se neproslavil nacistický ministr propagandy Josef Göbbels, ten ho řekl o kultuře. Upozornil...

Výběr článků

Načítám