Hlavní obsah

Kojenecké koliky dokáží vystrašit většinu rodičů

Kojenecké koliky jsou jedním z nejčastějších problémů během prvních třech měsíců života dítěte. Postihují nejen děti kojené, ale i na umělé výživě. Vyznačují se většinou večerním neutišitelným pláčem až záchvaty neklidu miminka. Pokud pronikavý pláč trvá déle než tři hodiny denně a více než tři dny, je téměř jasné, že jde o kojeneckou koliku a pomoc lékaře je nevyhnutelná.

Foto: Profimedia.cz

Při kolice mívá miminko úporné bolesti bříška, napínají se mu svaly a snaží se přitahovat nožičky k tělu.

Článek

"Trápí nás prdíky" patří mezi nejčastější stesky maminek čerstvě narozených děťátek. Na první pohled velmi banální záležitost, tedy do té doby, než oním trpícím miminkem, je váš potomek.

Při kolice mívá miminko úporné bolesti bříška, napínají se mu svaly a snaží se přitahovat nožičky k tělu. Často dostává záchvaty neutišitelného křiku a neklidu, což se ještě zesiluje, když dítě díky usedavému pláči spolyká spoustu vzduchu.

Koliky se vyskytují u novorozenců a kojenců bez rozdílu pohlaví již od druhého týdne až do pátého měsíce věku s vrcholem kolem druhého měsíce života. Je jedno zda je kojenec kojen či na umělé stravě, tyto problémy si prostě nevybírají.

Nejčastější příčiny kojenecké kolikyspolykání velkého množství vzduchualergie na bílkovinu kravského mléka.časné zavádění tuhé stravynesprávná technika krmenínedostatečné odříhnutí po jídle psychická nerovnováha rodičů

Koliky, doprovázené průjmy a zvracením, mohou být vyvolány také přestupem některých antidepresiv z mateřského mléka kojících matek.

Jak předcházet kolikám

V první řadě je důležité vytvořit klidné, pohodové rodinné prostředí, kde se dítko cítí bezpečně. Posléze je nutné pohlížet i na zdravé včasné stravování či na zásady správného ošetřování.

Byla zkoušena i uklidňující hudba společně se zvýšenou pozorností rodičů zahrnující kontakt očí, mluvení, doteky, hra, procházky, to může být v některých případech účinné a nikdy neuškodí.

Zázračný Laktobacillus

Velkou roli u novorozeneckých a dětských kolik hraje nerovnováha složení střevní mikroflóry a nízký počet laktobacilů. Střevní mikroflóra je důležitá pro dozrávání imunitního systému, má velkou metabolickou aktivitu a během života se mění.

Laktobacillus přispívá k celkovému zdraví, podporuje fyziologické funkce střeva včetně tvorby ochranné bariéry proti patogenním střevním mikroorganismům. Složení střevní mikroflóry je významně ovlivňováno způsobem výživy.

U novorozenců, kteří jsou výlučně kojeni, je střevní mikroflóra složena z devadesáti procent z bifidobakterií a laktobacilů. Převaha bifidobakterií je způsobena látkami, které jsou obsaženy v mateřském mléku a příznivě působí na růst bifidobakterií a laktobacilů.

Tento bifidogenní faktor je v mateřském mléku tvořen převážně oligosacharidy odvozenými od laktózy a glykoproteiny.

Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou živé mikroorganizmy převážně lidského původu, která podávána v přiměřeném množství příznivě ovlivňují náš zdravotní stav. Užívají se hlavně různé kmeny rodu Laktobacillus a Bifidobacterium.

Dnes je možné pomoci osídlování zažívacího traktu novorozence „přátelskými“ živými Lactobacily jejich dodáním ve formě Probiotických kapek. Další možností jsou také čistě přírodní kapky - Baby Calm.

Reklama

Související články

Záludné psychosomatické bolesti

Reportérka jednoho obrázkového časopisu dostala investigativní nápad. Rozhodla se simulovat bolesti v podbřišku a načapat tak na švestkách ženské lékaře. Celá...

Výběr článků

Načítám