Z průzkumu mexických lékařů, kteří se zaměřili na vliv různých druhů stravování na vývoj alergií a astmatu u dětí, vyšla nejlépe středomořská kuchyně. Tuto stravu by podle nich měly konzumovat těhotné ženy i malé děti.

Odborníci zkoumali tuto souvislost na 1476 dětech ve věku 6 - 7 let. Zjistili, že děti, které konzumovaly hodně zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, ryb a cereálií, a vyhýbaly se mléčným výrobkům, masu a tukům, trpěly mnohem méně astmatem a sennou rýmou. Studii publikoval americký časopis Allergy.

"Skutečnost, že takový jídelníček chrání proti astmatu, má své opodstatnění," vysvětluje vedoucí výzkumu Isabelle Romeu. Středomořská strava je bohatá na antioxidanty, které chrání plíce a průdušky. Ryby jsou zase bohaté na omega-3-mastné kyseliny, zatímco jejich obsah omega-6-mastných kyselin je nízký.

"Tento poměr redukuje vznik nebezpečných bílkovin způsobujících záněty, které bývají častou příčinou vzniku astmatu," dodává výzkumník.