Hlavní obsah

Děti do pěti let by neměly přijít do styku s exotickými zvířaty

CHICAGO

Plazi, hlodavci, opice a jiní exotičtí tvorové by neměli být chováni jako domácí zvířata v rodinách s malými dětmi nebo s osobami trpícími poruchou imunitního systému. Tato zvířata ohrožují lidské zdraví víc než tradiční domácí mazlíčci. Uvádí se to ve studii otištěné v říjnovém vydání odborného časopisu Pediatrics.

Foto: Profimedia.cz

Styk s exotickými zvířaty může vést k šíření infekčních nemocí.

Článek

Autoři v ní přiznávají, že většina dětských lékařů ví o nebezpečí, která s chovem exotických zvířat souvisí, ale jenom pět procent z nich na to také upozorňuje rodiče.

Podle lékařů nemají s takovými zvířaty přijít do těsného kontaktu děti do pěti let ani osoby s poruchami imunitního systému. Styk s těmito zvířaty může vést k šíření infekčních nemocí. V roce 2003 například onemocnělo v USA 20 lidí na opičí variantu neštovic. Zdrojem nákazy byly křečkokrysy dovezené z Gambie.

Doporučení pediatrů se týká také želv, ještěrek nebo ježků. Kromě toho, že jsou nositeli potenciálně nebezpečných bakterií, častěji než psi nebo kočky koušou a škrábou, což je nebezpečné pro hodně malé děti, které si ještě často strkají prsty do pusy.

I exotická zvířata mohou přenášet salmonelu 

Larry Pickering z federálního střediska pro kontrolu a prevenci nemocí řekl, že příčinou onemocnění salmonelou u dětí je z 11 procent styk s ještěrkami, želvami a dalšími plazy. Tuto bakterii může přenášet i křeček; u dětí se objevují průjmy, horečky a žaludeční křeče.

Jeden ze spoluautorů studie Joseph Bocchini řekl, že ošetřoval dítě, které se salmonelou nakazilo od leguána chovaného v rodině jako domácí zvíře. Léčba dítěte si vyžádala měsíční hospitalizaci.

Lékaři doporučují, aby rodiny počkaly s chovem netradičních zvířat, až děti dorostou.

Veterináři tvrdí, že mnoho lidí kupuje exotická zvířata z náhlé pohnutky a s dotazy k veterináři přijdou až o mnoho měsíců později. Mluvčí mezinárodního sdružení na ochranu ježků Z.G. Standing Bear zase řekl, že není důvod nechovat ježky jako domácí zvířata a že jeho organizace obecně nedoporučuje mít jakékoli zvíře v rodině, kde je dítě mladší pěti let.

Reklama

Související články

Plísně se léčí dlouho

Kdo měl někdy plísňové onemocnění, ať už kůže nebo nehtů, potvrdí, že se léčí dlouho, jsou nevzhledná a dokáží se podepsat i na psychice pacienta. Proto...

Výběr článků

Načítám