Hlavní obsah

Pravidelná konzumace ryb u malých dětí může snížit riziko ekzémů

LONDÝN

Pokud budete kojencům do devíti měsíců pravidelně dávat v příkrmech rybu, pravděpodobně u nich snížíte riziko vzniku ekzému. Zjistili to švédští vědci, kteří se zapojili do dlouhodobé studie, v jejímž rámci byl sledován zdravotní stav 17 000 dětí.

Článek

Konzumace jakéhokoli druhu ryb snižuje riziko onemocnění kůže o 25 procent ve srovnání s dětmi, které ryby nikdy nejedly, tvrdí pediatr z univerzity ve švédském Göteburgu Bernt Alm.

"Tím hlavním zjištěním je, že včasné zavedení ryb do jídelníčku je velmi užitečné," uvedl Alm a jeho kolektiv v britském lékařském časopise British Medical Journal. "Nezáleží na množství ani druhu ryb. Myslíme si, že důležitá je hlavně doba, kdy se ryby začnou konzumovat."

Důležitou roli hrají i geny

Ekzém je chronické onemocnění, které postihuje deset až 15 procent dětí. Projevuje se svěděním kůže, jejím zčervenáním, vysycháním a praskáním. Vyskytuje se často u osob, které trpí alergiemi.

Vědci také zjistili, že důležitou roli pro vznik ekzému hrají geny, naopak žádný vliv tady zřejmě nemá kojení nebo chování chlupatých domácích mazlíčků.

Zdá se, že ryby v jídelníčku jsou velmi důležité, ale podle Alma bude třeba dalšími studiemi zjistit přesně proč. Žádnou zvláštní ochranu před ekzémem tady zřejmě nehrají nenasycené mastné kyseliny omega-3, na něž jsou ryby bohaté a které mají spoustu příznivých účinků na zdraví.

"Musí tu být něco, co má vliv na rozvoj imunitního systému," uvedl Alm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám