Hlavní obsah

Očkování proti chřipce je podle vědců vhodné i pro těhotné ženy

– WASHINGTON

Podle nové studie amerických vědců působí vakcína proti chřipce pozitivně na těhotné ženy i jejich nenarozené potomky. Klinickým výzkumem lékaři zjistili, že dítě je chráněno ještě šest měsíců po narození. Studii uskutečnili odborníci z baltimorské Univerzity Johna Hopkinse pod vedením doktora Marka Steinhoffa.

Foto: ČTK

Těhotné ženy by se neměly očkování proti chřipce bát, protože ochrání i jejich dítě, které jinak nemůže být v tak nízkém věku očkováno.

Článek

"Náš výzkum prokázal, že riziko infekčního onemocnění u novorozenců významně klesá, pokud je matka v těhotenství očkována. Přitom děti do šesti měsíců jsou nejčastějšími pacienty hospitalizovanými kvůli chřipce," vysvětluje Steinhoff.

Odborníci sledovali 340 matek, které nebyly nejméně tři roky očkované, a zjistili, že riziko onemocnění dětí po očkování klesá o 63 procent. Navíc o jednu třetinu se snižuje riziko respiračních horečnatých onemocnění matek i novorozenců.

"Těhotné ženy by se neměly očkování proti chřipce bát, protože ochrání i jejich dítě, které jinak nemůže být v tak nízkém věku očkováno," dodává Steinhoff.

Jeho slova potvrzují i lékaři z Centra pro výzkum horečnatých onemocnění v bangladéšské Dháce a z univerzity Emory v americké Atlantě.

Reklama

Související články

Jak se nechat očkovat proti encefalitidě?

Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. Očkovat se může po celý rok, pro teplé měsíce existuje zkrácené očkovací schéma. Ochrana se získává už po 14...

Výběr článků

Načítám