Hlavní obsah

Začátek školy může být pro děti natolik stresující, že se začnou pomočovat

PRAHA

Začátek školního roku může být pro děti velmi psychicky náročný a zvýšený stres může přispět k tomu, že se dítě začne v noci ve spánku pomočovat. Náchylnější jsou citlivější děti, a to především při nástupu do mateřské školy nebo do první třídy základní školy. Rodiče by podle psycholožky Jarmily Turbové měli co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Čím déle totiž porucha trvá, tím hlouběji zasáhne sebevědomí dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Noční pomočování trápí každé páté dítě ve věku pěti let a každé desáté ve věku šesti let.

Článek

Psycholog může úzkostlivé rodiče uklidnit, probrat s nimi postup nácviku a pohovořit o výchově. Často již tato pomoc dokáže zlepšit trénink s ovládáním močového systému," vysvětluje Turbová.

Podle profesora Jana Jandy z pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol trápí noční pomočování každé páté dítě ve věku pěti let a každé desáté ve věku šesti let. "Počurává" se sedm procent sedmiletých a pět procent desetiletých školáků. V dospělosti trápí noční pomočování jedno procento dospělých. O enuréze - nočním úniku moči - se hovoří při jednom pomočení měsíčně.

S psychikou souvisí noční pomočování jen v případě, že se objeví u dítěte, které už běžně mělo postýlku celou noc suchou. Jde o takzvanou druhotnou enurézu. Liší se od prvotní enurézy, která v podstatě trápí dítě od narození. Na rozdíl od nedobrovolného úniku moči, který se objevuje pouze v bdělém stavu, toto pomočování nastává vždy jen při spánku.

Na psychickou pohodu dítěte mají vliv především rodiče

Psychickou pohodu dítěte, které má problém s nočním pomočováním, hodně ovlivňuje chování rodičů. Rodiče i další členové rodiny by se měli podle psycholožky chovat klidně, chválit dítě za každý úspěch a podporovat vše pozitivní, co dítě dokáže. Měli by důsledně kontrolovat pitný režim.

"Váznoucí komunikace mezi rodičem a dítětem zhoršuje řešení problému. Rodiče by toto téma měli sami otevřít, povídat si s dítětem a dát mu najevo, že je v tom nenechají samotné," upozornila Turbová.

Noční pomočování se v některých rodinách vyskytuje častěji. Tato potíž je vázána na určité chromozomy, konkrétní gen, který je za enurézu zodpovědný, ale nalezen nebyl. Prvotní enuréza souvisí s pomalejším zráním systémů, které přispívají k udržení moči a včasné signalizaci plného močového měchýře. Pomoci v tom může desmopresin, který se k léčbě používá už 30 let. Jde o český objev, otcem preparátu je inženýr Milan Zaoral.

Reklama

Související témata:

Související články

Nasaďte včas pravidelný denní rytmus

Nástup dítěte do první třídy lze bez nadsázky přirovnat k nástupu dospělého člověka do prvního zaměstnání. Výrazně se změní režim dne, na dítě jsou kladeny...

Výběr článků

Načítám