Hlavní obsah

Novorozencům s nízkou váhou hrozí srdeční choroby

SOUTHAMPTON

Změny na cévách, které jsou spojovány s pozdějšími zdravotními problémy, se dají zejména u chlapců s nízkou porodní váhou identifikovat už v raném dětství. Zjistili to britští odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Výzkum by měl pomoci odhalit některé rozdíly v kardiovaskulárních potížích mezi pohlavími.

Článek

Osmiletí chlapci, kteří byli při porodu lehčí, mají větší pravděpodobnost, že se u nich vyskytne vaskulární rezistence, která v pozdějším věku vede k vysokému krevnímu tlaku. Jak však uvádí tým vědců ze Southampton University, u dívek se tento problém nevyskytuje.

Při výzkumu se sice nepotvrdilo, že by některý z 140 zkoumaných chlapců trpěl srdeční chorobou. Ukázalo se, že tepny chlapců s nízkou porodní váhou vykazují změny, které po několika desetiletích k nemocem srdce mohou vést.

Vaskulární rezistence aneb průchodnost žil

Vědci konkrétně zkoumali, jak reakce dítěte na stres může ovlivnit vaskulární rezistenci, to jest vlastnost žil, která způsobuje, že jimi krev hůře prochází. Ačkoliv tato vlastnost krevního oběhu nepůsobí žádné problémy dětem, v dospělosti zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, a to zvláště u těch lidí, kteří mají stresující povolání.

U dívek se podobná vazba mezi nízkou porodní váhou a problémy s žilami nenašla. Zjistilo se však, že porodní váha ovlivňuje ty části jejich nervového systému, které jsou spojené s reakcemi na stres.

Dr. Alexander Jones řekl reportérům BBC: "Rozdíly mezi pohlavími byly zásadní a snad by nám v budoucnosti mohly pomoci porozumět tomu, proč se u žen a mužů objevuje vysoký tlak či srdeční choroby v jiném období života. Ukazuje se, že existují dva různé mechanismy, které způsobují tytéž problémy se srdcem."

Reklama

Související články

Cestování k moři je pro kojence rizikem

Prospívá dětem cestování do jižních a exotických zemí světa nebo jim může škodit? Na to jsme se zeptali prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc., jednoho z předních...

Výběr článků

Načítám