Hlavní obsah

Poruchy chování u dětí může způsobovat puštěná televize

NEW YORK

Předškolní děti se špatně koncentrují na hraní, když v místnosti běží jako pozadí televize. I když televizi přímo nesledují, může je rušit a dokonce poškodit jejich vývoj. Napsali to podle agentury Reuters pediatři z Bostonu v nejnovějším vydání časopisu Child Development.

Článek

Dětští lékaři nedoporučují televizi dětem do dvou let. Nové studie týmu Marie Evansové z dětské nemocnice v Bostonu ale ukazují, že tři čtvrtiny amerických dětí předškolního věku žijí v domácnostech, kde po většinu dne běží televize.

Při kontrolovaném pokusu provedeném týmem Marie Evansové pediatři pozorovali 50 dětí ve věku 12, 24 a 36 měsíců, které si hodinu hrály s hračkami vhodnými k jejich věku. První půlhodinu byla v místnosti zapnutá televize s pořadem pro dospělé a reklamami. Druhých 30 minut byl televizor vypnutý.

Při běžící obrazovce si děti, přestože se na televizi přímo nedívaly a pouze na ni maximálně jednou za minutu upřely letmý pohled, hrály po kratší dobu. Nemohly se tolik soustředit a svou hru často přerušovaly.

Přestože dopady televize zapnuté doma jako pozadí prokázané touto studií jsou malé, mohou mít na děti kumulativní dopad, pokud jsou obrazovce vystaveny dlouhodobě," napsali bostonští pediatři. Dopad podle nich může zahrnovat zhoršení poznávacího a jazykového vývoje a sníženou schopnost soustředění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám