Hlavní obsah

Cestování k moři je pro kojence rizikem

Právo, Petr Veselý

Prospívá dětem cestování do jižních a exotických zemí světa nebo jim může škodit? Na to jsme se zeptali prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc., jednoho z předních odborníků na cestovní medicínu. Podle něj hodně záleží věku dítěte a na tom, kam s ním rodiče cestují. Děti od šesti, let zvládají obvykle bez větších problémů cesty kdekoliv po Evropě i mimo ni. Jiné je to s dětmi do dvou až tří let.

Foto: Profimedia.cz

Malé dítě daleko hůř zvládá změny tlaků při letu letadlem, proto je někdy lepší cestovat autem.

Článek

Kojenci a batolata nemají ještě úplně vyvinutý termoregulační systém. Takže jsou pro ně například letní vedra značnou zátěží. A to i tehdy, když se je rodiče snaží držet ve stínu a dívají jim hodně pít. Snadno se totiž mohou přehřát. Neprospívají jim ani prudké změny klimatu při cestách do vzdálenějších zemí. Zvlášť při krátkodobých pobytech.

„Něco jiného ale je, když rodina odjíždí do ciziny dlouhodobě,“ říká profesor Beran. „Pak naopak bývá dobré, když zůstane pohromadě. Pokud ovšem nemíří do míst, kde jsou opravdu extrémní klimatické podmínky.“

Nebezpečné průjmy

Zralý není ani imunitní aparát malých dětí. Nejednou zareagují průjmy i na pouhou změnu bakteriálního prostředí. Pro dítě do tří let představuje dramatický průjem, jaký zažívá spousta českých turistů třeba v Egyptě, velice vážný problém.

Protože ho prudce odvodní. „To u batolete může vyvolat nemalé problémy,“ upozorňuje profesor Beran. „V krajním případě i ztrátu vědomí, selhání ledvin nebo kolaps organismu.“

V jižních, a hlavně exotických zemích, zejména tam, kde je velká koncentrace lidí a horší hygiena, mu navíc hrozí řada infekčních chorob, třeba žloutenka. Dospělý se proti některým typům žloutenky snadno nechá očkovat. Imunita malého dítěte ale není ještě na něco takového připravená.

Nastydl z klimatizace

Před cestou je dobré navštívit dětského lékaře. Malé nastydnutí dítěte, nebo i vaše, může snadno změnit let a pobyt u moře ve zbytečné trápení. Dobré je myslet také na to, že klimatizace v letadle dokáže být studená, a měli byste mít proto sebou svetřík pro dítě i pro sebe.

Nezapomínejte také na to, že v letadle s vámi bude sedět několik desítek cestujících, kteří nemusí být zdraví. Infikovat se dítě může přesto, že je kojené. Dokonce i tehdy, když rodiče pečlivě hlídají, co jí a pije.

V exotické zemi, do které míříte, žije řada rizikových bakterií přirozeně v okolním prostředí. Některé jsou dokonce ve vzduchu. Stačí třeba, aby auto zvířilo prach na cestě, na které je rozptýlený suchý trus zvířat. Není sice úplně běžné, aby se dítě infikovalo touto cestou, ale není to ani vyloučené.

Riziková letadla

Malé dítě, zejména to, které často trápí potíže se zánětem středního ucha, daleko hůř zvládá změny tlaků při letu letadlem. Ty u něj snadno dokáží vyvolat bolesti hlavy, nebo mu střední ucho podráždí a potíže s ním nastartují. Řešit je s kojencem nebo s batoletem v exotické zemi může být velice adrenalinový zážitek.

Malé dítě, podobně jako senioři, se při dlouhých letech mnohem komplikovaněji vyrovnává i se změnami časových pásem. Na rozdíl od starších dětí (7 let a výše), které je naopak zvládají obvykle velmi dobře.

Klid domova

Dítě, a zejména to hodně malé, má rádo stabilní prostředí svého domova. Známé tváře, známé situace, zaběhlé rituály. To přispívá k jeho klidu a správnému vývoji. Kojenec nebo batole je klidnější, často se směje nebo i dovádí.

Pokud s ním maminka pravidelně jezdí třeba na chalupu, je to něco jiného než cesta k moři. V tomto případě nebývá změna ani zátěž tak velká. Navíc může v případě potíží zajet k dětskému doktorovi nebo na pohotovost. Bývá to k nim relativně blízko.

Zkreslené představy

Po Evropě cestují hodně s malými dětmi Holanďané, ale také Skandinávci. U nás to podle odborníků na cestovní ruch není zatím příliš běžný jev. Ale je pravda, že maminek, které létají s i malými dětmi k moři, pomaličku přibývá.

„Představa, jak si kojenec nebo batole užije azurové vody jižního nebo exotického moře, bývá zkreslená,“ říká profesor Beran. „Nevnímá ho tak, jako dospělí. Jemu pobyt u moře mnoho nedá. Cestování a pobyt v cizí zemi je pro něj spíš zátěží a často i stresem. Možné zisky bývají pro takhle malé dítě většinou mnohem menší a diskutabilnější, na rozdíl od rizik, která vůbec nemusí být malá a hlavně bývají zbytečná.“

Stačí ale, aby se děcko ocitlo v neznámém nebo méně známém prostředí, třeba u příbuzných. Můžeme si u něj najednou všimnout, že je daleko napjatější, víc se leká a má větší sklon k pláči. Prostě není ve své kůži a nereaguje tak jako obvykle. Nedivme se, že je i jinak zranitelnější.

Reklama

Související články

Užijme si dovolenou bez stresu

Odpověď na otázku, co dělat, abychom po návratu od moře, z hor či zaoceánského parníku neotravovali kolegy stížnostmi, jaký to byl zase horor, je prostá....

Jak volat z dovolené v cizině bez mobilu

Chcete-li být i na dovolené v kontaktu se svými blízkými a něco ušetřit proti volání z mobilních telefonů, nabízí se možnost kontaktu prostřednictvím pevné...

Výběr článků

Načítám