Hlavní obsah

Je vědecky dokázáno, že matku učiní šťastnou úsměv dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Američtí vědci potvrdili to, co většina žen již dávno tušila. Při pohledu na smějící se miminko se aktivují určité části jejich mozku, v nichž vzniká pocit štěstí. Poruchy v mateřském cítění by tedy mohly mít příčiny v chemických reakcích v mozku.

Foto: Profimedia.cz

Nový objev by mohl pomoci pochopit matky, které ke svým dětem nemají žádný vztah.

Článek

Odborníci z Baylor College of Medicine v Houstonu objevili biologické pochody, které k pocitům štěstí u matek vedou. Pohled na dítě s neutrálním nebo plačícím výrazem nevyvolá v mozku matky stejnou odezvu, jako na jeho úsměv, říká studie.

"Dětský úsměv je velmi silný stimul, který má hluboký biologický smysl. Miminka jsou naprosto závislá na svých pečovatelích a příroda proto vytvořila systém, jak toto pouto posílit," vysvětluje její autorka, doktorka Lane Strathearnová.

Studie zkoumala mozkovou aktivitu matek

Vědci ve svém výzkumu sledovali 28 prvorodiček různého rasového původu v průměrném věku 29 let a v prvním trimestru těhotenství. Zjišťovali, jaké mají vzpomínky na dětství a jaký je jejich vztah k rodičům. Většina z nich byla vdaná.

Poté se s nimi setkali, když bylo jejich dětem 6 měsíců. Děti natočili na video, když se smály, tvářily neutrálně nebo plakaly. O čtyři měsíce později požádali matky, aby se dostavily na funkční záznam mozkové aktivity. Ukázalo se, že určité oblasti mozku zvané dopaminergický systém, vyvolávající pocit štěstí, se aktivovaly pouze při pohledu na vlastního potomka s úsměvem na tváři.

"Jedná se o fascinující objev. Jsme na stopě tomu, jaké chemické pochody ovlivňují naše emoce a vztah mezi matkou a dítětem," prohlásil doktor Michael Wasserman z Ochsnerova institutu v New Orleans.

Strathearnová je přesvědčena, že porucha v dopaminergickém systému může způsobit, že pouto mezi matkou a dítětem je narušené. A někdy dokonce natolik, že jsou matky schopny své děti týrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Taky vám již tikají vaše biologické hodiny?

Toužíte po miminku a již pomalu a jistě začínáte plánovat své mateřství? Pak neponechejte nic náhodě. Někdy se totiž může stát, že plány na mateřství i přes...

Výběr článků

Načítám