Hlavní obsah

Adoptovaní muži mohou pomocí DNA nalézt své biologické otce

LOS ANGELES

Každé dítě touží poznat své biologické rodiče. Pokud chlapci o své minulosti nevědí téměř nic, můžou jim pomoci genetické testy. Muži, kteří sdílejí příjmení, často sdílí i geny. Když tedy prohledají DNA databáze mužů, mohou zjistit, zda sdílejí jméno s muži, jejichž DNA má stejné charakteristické rysy.

Foto: Profimedia.cz

Genetické podobnosti mezi muži téhož příjmení se projevují na chromozomu Y, který se dědí s otce na syna podobně jako příjmení.

Článek

Genetické podobnosti mezi muži téhož příjmení se projevují na chromozomu Y, který se dědí s otce na syna podobně jako příjmení.

Více než 30 mužů, kteří se zaregistrovali u americké firmy Family Tree DNA, která se zabýván genetickým testováním, takto našlo své "genetické příjmení."

Reportérům BBC to potvrdil ředitel firmy Bennet Greenspan a dodal: "Narůstá nám počet lidí, kteří byli adoptovaní a dali se u nás testovat. Podařilo se nám spojit několik lidí s určitým příjmením. Na tomto základě pak mohou tito lidé alespoň začít hledat otce podle příjmení a místa, kde se oni sami narodili."

Testy, které firma užívá, identifikují až 67 charakteristických znaků chromozomu Y, což dává ohromné množství jedinečných kombinací.

Nejsnáze se hledají muži s méně obvyklým příjmením

"Pokud máte příjmení, které není moc časté, ale není ani velmi vzácné, aby jste ztráceli šanci, že v databází bude někdo jiný se stejným příjmením, pak máte dobrou šanci že své rodné příjmení najdete," dodává Mark Jobling, profesor genetiky na britské University of Leicester, který s firmou Family Tree spolupracuje.

Chandler Barber (37), který byl adoptován hned po narození, služeb filmy využil a zjistil, že sdílí genetické charakteristiky se šesti muži a příjmení všech šesti je nějaká varianta jména "Ritchie". Jistý americký "Ruetschi" mu byl dokonce nápadně podobný.

"To je hodně přesvědčivé. Je to jednoduchý způsob jak se dozvědět něco o vlastních kořenech," řekl k tomu Barber.

Mark Jobling říká, že spojení mezi příjmením a podobností chromozomu Y je tím silnější, čím neobvyklejší je jméno. Dodal ale, že "i u poměrně častých jmen jako je Jefferson, což je obvyklé jméno, nacházíme několik shluků. V rámci každé takové skupinky jsou sdílené podobnosti, ale skupinek je celá řada. Naopak u jména jako je třeba Attenborough existuje jen jedna velká skupina a je jen málo lidí, kteří do ní nepatří. Je jasné, že většina mužů s tímto příjmením je navzájem příbuzná."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám