Hlavní obsah

Taky vám již tikají vaše biologické hodiny?

Novinky, das

Toužíte po miminku a již pomalu a jistě začínáte plánovat své mateřství? Pak neponechejte nic náhodě. Někdy se totiž může stát, že plány na mateřství i přes obrovské úsilí selhávají. Právě proto je tak důležité například vědět, kdy je ideální věk pro otěhotnění a s jakými nástrahami lze s přibývajícími léty počítat.

Článek

Ideálního věk pro otěhotnění a porod dítěte je z biologického a genetického hlediska mezi dvaceti a třiceti lety. Žena je v této době fyzicky zralá, má stabilizované ovulační cykly a dostatečně kvalitní vajíčka ve vaječnících. Plodnost ženy dosahuje v této době svého maxima.

V tomto období je také velmi nízké riziko výskytu genetických vad a pravděpodobnost spontánního potratu. Žena je prostě nejlépe připravena donosit plod bez komplikací.

Problémy vznikají s rostoucím věkem

Po třicítce se snižuje kvalita vajíček a stoupá riziko chromozomálních vad plodu. Proto se u těhotných od 35 let výše provádí amniocentéza neboli odběr plodové vody kvůli vyšetření. Díky tomuto vyšetření lze včas odhalit některé vrozené vady plodu (například Downův syndrom) a rozhodnout případně o ukončení těhotenství.

Podle serveru Ženská-neplodnost.cz je ale současným trendem podporovat i starší ženy v roli matky. Jejich výhodou je především socioekonomická připravenost na těhotenství a mateřství. Ženy jsou finančně zajištěny a často spokojeny se svou kariérou, tudíž jim nic nebrání, aby se své rodině naplno věnovaly.

V každém případě žádná žena není stejná a proto nelze přesně stanovit, kdy je ten nejideálnější věk pro otěhotnění. Ženy vyššího věku by ale měly být připraveny na možná rizika a komplikace, které souvisí se stárnutím a plodností. Tudíž by měly být nejen dostatečně trpělivé, ale také mnohem opatrnější ...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám