Hlavní obsah

Dětem starších otců hrozí riziko předčasného úmrtí

Nová vědecká studie prokázala, že u dětí starších otců existuje dvakrát větší riziko, že se nedožijí dospělosti, než u dětí mužů pod třicet let. Dánská studie, jedna z největších svého druhu, tak dodala další důkazy, že takzvané biologické hodiny tikají nejen ženám, ale i mužům.

Foto: Profimedia.cz

Založí-li muži rodinu později, mohou se u dětí objevit zdravotní problémy.

Článek

Výzkum více než 100 000 dětí ukázal, že děti, které byly počaty muži nad 45 let, mají o hodně menší šanci, že se dožijí věku devatenácti let, než děti mužů ve věku 25-29 let. Je to s největší pravděpodobností proto, že se u těchto dětí častěji projevují vrozené poruchy jako je autismus, schizofrenie či epilepsie.

"Riziko otcovství v pokročilejším věku je značné a je to něco, čeho si mnozí lidé nejsou vědomi," říkají vědci z university ve městě Aarhus.

V rámci studie Dánové sledovali 100 000 prvorozených dětí až do dovršení osmnácti let života. Během té doby 831 z nich zemřelo, z toho většina v prvním roce života. Analýza prokázala jasnou souvislost mezi příčinou smrti a věkem otce. Ukázalo se, že u dětí otců pod dvacet let a nad 45 let je o 88 procent větší riziko předčasného úmrtí než u dětí otců ve věku mezi 25 až 29 let.

Jak uvádí list Daily Mail, u dětí velmi mladých otců za většinu úmrtí mohl věk matky i sociální situace rodičů, ale u dětí starších otců byl jediných společným faktorem otcův věk.

Reklama

Související články

Vybrat vhodnou hračku je umění

Pozvání na oslavu Dne dětí do rodiny kamarádky, která má tři děti, mělo za následek velkou bezradnost před plnými regály v obchodě, kde jsem jim chtěla koupit...

Výběr článků

Načítám