Hlavní obsah

Výběr tábora by rodiče neměli nechat na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor s jízdou na koni, tábor hledačů pokladů, tábor s výtvarnou výchovou. Stovky letních táborů pod stany i v chatách už čekají na děti a prázdniny. Je nejvyšší čas se rozhodnout, radí rodičům odborníci na prázdninové aktivity dětí. A také hned dodávají: právě u dětských táborů více než kdy jindy ale platí okřídlené dvakrát měř, jednou řež.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Tábory nabízejí nejrůznější zaměření

Článek

„Jezdím s dětmi již šestadvacet let. Rodičům bych především doporučil, aby se začali zajímat o tábor včas a sbírali o něm informace už v lednu a v únoru. Další je doporučení a názor na tábor od jiných rodičů.

Rovněž je důležité zjištění, zda lidé, kteří na táboře s dětmi jsou, mají akreditaci vedoucího mimoškolní činnosti, které pro naše tábory uděluje centrum pro děti a mládež ČSOP. Akreditaci vyžadujeme i od učitelů,“ upozornil Jan Svoboda, zkušený organizátor letních dětských táborů z Chodova na Karlovarsku.

Nejvíce letních táborů v Brně organizuje Středisko volného času Lužánky. Podle zástupce ředitele Jana Ondrouška rodiče preferují spíše kratší tábory, deseti- až čtrnáctidenní.

Rodičům, kteří si nevědí rady s výběrem, doporučuje internetovou adresu www.dobrytabor, kde najdou osmero rad skutečně kvalitního tábora.

Podle ředitele Domu dětí a mládeže České Budějovice Josefa Hoška je nabídka táborů široká, ale rodiče by měli dávat pozor při výběru toho správného. „Měli by se v první řadě seznámit s hlavním vedoucím. Dále se podívat na místo, kde tábor stojí, a také si sehnat reference od dětí, které na něm byly loni. Například tábory do třiceti dětí nemusí mít ani potvrzenou kontrolu od hygieny,“ řekl.

Podezřelé jsou podle něho tábory, které stojí na jedno dítě například čtyři a půl tisíce na týden bez dopravy. „To není cena ani čtrnáctidenního tábora, proto často jde hlavně o snahu pořadatelů, kteří chtějí jen vydělat za každou cenu a mnoho toho nenabídnou,“ dodal Hošek. Obvyklá cena táborů je mezi 2500 a 3000 na dva týdny.

Na co si dát pozor

:: Nerozhodovat se na poslední chvíli

:: Vědět, kdo tábor pořádá a zda má akreditaci

:: Jakou má tábor tradici a zda není organizován poprvé

:: Sehnat reference od dětí, které tam byly

:: Popovídat si s hlavním vedoucím

:: Osobně si ověřit, kam děti vlastně pojedou

Organizátoři a zřizovatelé táborů jsou různí. Od soukromých společností až po obce a domy dětí a mládeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám