Hlavní obsah

Většina miminek se narodí o něco dřív či později, než se plánovalo

Novinky, Agáta Fischerová

Lidské těhotenství má trvat 267 dní (od okamžiku oplodnění po porod), avšak málokteré miminko je tak "přesné", aby se do tohoto termínu trefilo. Odchylka o zhruba týden se tedy považuje za normální a ani uspíšení o čtyři až pět neděl obvykle nepředstavuje žádné drama, i když o předčasném porodu hovoříme vždy, když nastane před 37. týdnem.

Foto: Profimedia.cz

Určitou šanci na přežití mají i miminka narozená od 23. týdne.

Článek

Příčiny předčasných porodů jsou různé (k nejčastějším patří například infekce) a jejich výskyt za poslední léta mírně roste – předčasně se rodí každé páté až desáté dítě. Naštěstí stoupá také počet nedonošených dětí, které se podaří zachránit.

Díky současným medicínským znalostem a možnostem mají určitou šanci na přežití i miminka narozená od 23. týdne. Riziko že nepřežijí, popřípadě budou mít různé vady a postižení, je však u těchto velmi malých a nedovyvinutých děťátek podstatně vyšší, než u těch, která se v maminčině bříšku udrží alespoň do 32. týdne. Však také předčasné porody představují hlavní příčinu perinatální úmrtnosti.

Důležitá je včasná specializovaná péče

Lepší vyhlídky mají ty nedonošené děti, které se včas dostanou do některého ze specializovaných perinatologických center, kde je k dispozici nejen všechna potřebná technika, ale především špičkoví odborníci v této oblasti.

Po předčasném porodu (zvláště, nastane-li před zmíněným 32. týdnem) je pro miminko velmi důležité, aby byla specializovaná lékařská péče zahájena opravdu co nejdřív – pokud možno ihned.

Proto je nejlepší, když je miminko do perinatologického centra dopraveno ještě v mámině bříšku, tedy před porodem. Tato centra jsou tři v Praze a po jednom v Mostě, v Hradci Králové, v Českých Budějovicích, v Ústí nad Labem, v Plzni, v Brně, v Ostravě, v Olomouci a ve Zlíně (adresy najdete na www.perinatologie.cz ).

Nejlepší prevencí jsou pravidelné kontroly

Nejlepší prevencí předčasného porodu jsou (kromě zdravého životního stylu, rozumného chování a celkové opatrnosti budoucích maminek) pravidelné kontroly u gynekologa. Ten má možnost jeho nebezpečí odhalit, maminku na tuto situaci připravit a samozřejmě především nasadit vhodnou terapii a režim. Díky tomu se často podaří datum porodu posunout alespoň z té nejrizikovější fáze.

Předčasně rodí také maminky, u nichž je předem indikován císařský řez – ten se provádí zhruba týden až deset dní před termínem. Tato doba je však natolik krátká, že s sebou žádná zvláštní rizika nenese.

Vypočtený termín porodu je jen orientační

Zejména u žen, jež rodí poprvé, je dosti častý opak – přenášení miminka. Pokud jde o pár dní až týden a vyšetření neukazují žádné potíže, není důvod na tyhle „loudaly“ nějak spěchat.

Teprve po zhruba deseti dnech přenášení se porod vyvolává uměle. Zdravé budoucí maminky si ovšem mohou zkusit pomoci i příjemnější cestou – porod často urychlí pohlavní styk (součástí ejakulátu jsou totiž hormony prostaglandiny vyvolávající děložní stahy).

Byla-li až dosud řeč o „termínu“ porodu, je třeba si uvědomit, že ho lze stanovit jen orientačně. Přesné by to bylo pouze v případě, kdy by bylo známo datum oplodňující soulože – k němu pak stačí připočíst 267 dní a je to. Jenže to je v praxi dost výjimečné, protože většina žen má během inkriminovaného měsíce pohlavní styk vícekrát.

Málokteré miminko je přesné

Pomoci může ultrazvuk – v prvním trimestru se podle vývoje plodu obvykle dá okamžik oplodnění určit s přesností plus minus týden. Jinak se orientační termín vypočítává tak, že se od data poslední menstruace odečtou 3 měsíce a připočte se 7 dní. Upřesnění pak přinesou první pohyby plodu – prvorodičky je obvykle zaznamenají ve 20. týdnu, maminky, jež už rodily, o týden či dva dřív.

Nicméně znát přibližné datum porodu naprosto není totéž jako vědět, kdy se děcko skutečně narodí - jak už bylo řečeno, málokteré je tak „přesné“. Je tedy dobře, když si maminky vše potřebné radši připraví s dostatečným předstihem.

Tatínkové (chtějí-li být u porodu) by si zase své pracovní povinnosti měli zorganizovat tak, aby zhruba tři týdny před a týden po orientačním datu mohli kdykoli všeho nechat a vyrazit do porodnice.

Reklama

Související články

Specialistka na miminka radí co a jak

Předporodní kurzy a odborná podpora po návratu z porodnice usnadňují start v novém režimu. Bývalá sestřička Eva Barešová budovala asistenční firmu dva roky....

Špičkový ultrazvuk odhalí vady plodu včas

Byl to zvláštní, neuvěřitelný pocit. Štěpánce Richterové z Prahy jezdila lékařka po břiše sondou a mladá fotografka sledovala na obrazovce speciálního...

Výběr článků

Načítám